1. Uppläggning och genomförande av en forskningsuppgift, ett utredningsarbete eller en inlärningsuppgift enligt en planering som avpassas efter uppgiftens art och givna förutsättningar.
2. Uppgift för elever eller studenter som består i sammanställning av information kring eller visst tema eller utförande av en praktisk uppgift i studie- eller träningssyfte. Se nedan.
Pilotprojekt (eng: pilot study, pilot project, pilot experiment): en mindre studie som man gör försöksvis för att välja och utforma forskningsupplägg, statistisk bearbetning, beräkna kostnader och tid för en slutgiltig studie.
Projektarbete (eng: project work): utformning av undervisning och lärande som har fokus på lärandet genom att elever i grupper har till uppgift att utforska något av typen geografiskt fenomen, en historisk händelse, ett naturområde, en bebyggelse eller att bygga upp något, göra en teaterpjäs eller liknande och sedan redovisa arbetet inför klassen eller annan storgrupp. Tanken går tillbaka på den pedagogiska filosofi som utformades av den amerikanske filosofen John Dewey (1859-1952) och mer konkret utformades av hans efterföljare Kilpatrick (1871-1965). Tanken är att eleverna först ska uppleva konkreta fenomen och situationen innan de övergår till att uppfatta och hantera abstrakta begrepp och sammanhang.
Forskningsprojekt (eng: research project): Systematiskt genomförd vetenskaplig studie i form av kartläggning eller experiment.
Forskningsinitiativ, vetenskaplig satsning (eng: research initiative) är ett projekt med a. inriktning på att belysa eller lösa ett aktuellt och angeläget problem och eller b. ett nytt sätt att lägga upp forskningen på område, c. i många fall med flera forskare, team eller ämnen involverade. Research initiative kan i de flesta fall läsas som 'innovativt forskningsprojekt'.
Relaterade sökord: John Dewey, informatikpilot, initiativ, progressiv pedagogik, projektion, projektiv metod, studie, tema.
Som verb: lägga upp ett projekt (eng: project [prəˈdʒɛkt]). Finns i svenskans 'projektera' (planera arbete av större omfattning).
Etymologi:
Latin: proiectum {uttal: pråject´umm} 'framkastat'; proicere, projicere {uttal: pråjick´ere} 'kasta iväg'.
["John Dewey","projektion","projektiv metod","progressiv pedagogik","filosofen","tema","statistisk","studie","informatikpilot","initiativ"]