1. Föreskrivet tillvägagångssätt, accepterad modell, vanlig metod, allmänna riktlinjer. På svenska: behandlingsprotokoll.
2. Dokument med beslut som fattas vid ett formellt möte i ledningen för en verksamhet eller del av en verksamhet, till exempel av projektansvariga för en vetenskaplig studie.
3. Protokoll som förts om beslut som gällt till exempel hur ceremonier och processioner skulle genomföras. Därav betydelsen modell, metod, regelverk.
Protokoll i psykologisk forskning och behandling
I psykologin förekommer denna användning av ordet protokoll (eng: protocol) om metoder och behandlingsmodeller. Ett experimentprotokoll (eng: experimental protocol) är sålunda ett formulär eller en beskrivning som exakt beskriver hur man redan under planeringen bestämt att ett experiment ska läggas upp och genomföras i aktuell studie.
Ett uttryck som "det exponeringsbaserad protokollet" avser sålunda en metod där exponering är huvudkomponent med tillägg av annan psykologisk behandling, exempelvis TF-KBT.
Protokollsavvikelse (eng: breach of protocol): att göra någor som strider mot givna regler eller tillfälligt fattade beslut om hur något ska hanteras eller utföras.
Per protocol: enligt gällande regler, enligt gällande praxis (mer om detta finns under sökordet intention to treat-analys.
PE Protocol (Prolonged Exposure protocol) avser på liknande sätt att förlängd exponering utformas enligt riktlinjerna för Prolonged Exposure Protocol for PTSD.
När den läggs till en annan metod, till exempel DBT, får man en beteckning på det som är DBT PE protocol, det vill säga dialektisk beteendeterapi kompletterad med Prolonged Exposure Protocol for PTSD.
Protocol pharmacotherapy: rekommenderad läkemedelsbehandling, sedvanlig läkemedelsbehandling.
Protokoll i datavetenskapen
Utväxling av tekniska uppgifter enligt bestämda regler mellan två datorer eller program i samband med datakommunikation. Mer precist är ett protokoll en procedur där:
- utväxlingen av information sker i en på förhand bestämd ordning,
- varje steg i proceduren är avklarat på ett korrekt sätt innan man går vidare till nästa steg
- sessionen avbryts om någondera av parterna inte följer de regler som är fastställda i 'protokollet'.
- Källa: [exturl: IT-ord|https://it-ord.idg.se/ord/protokoll/].
Relaterade sökord: studieprotokoll, intention to treat-analys.
På engelska används ord som minutes, redord, proceedings för protokoll eller anteckningar som förs vid sammanträden i föreningar och styrelser.
Etymologi:
Grekiska: πρωτόκολλον {uttal: pråtåkk´ållånn}; πρῶτος
{uttal: prå´tåss} 'först' + κόλλα {uttal: kåll´a} 'klister':
medeltidsgrekiska i den ortodoxa kyrkan som beteckning på första sidan i
ett en handskriven bok med information om innehållet. Därav betydelsen
riktlinjer. Senare har ordet fått betydelse både av dokument som
redovisar mötesbeslut och av förhållningsregler och tillvägagångssätt
(synonymt på engelska med procedure), vilket är den betydelse som ligger till grund för benämningen Unified Protocol (ett likformigt tillvägagångssätt, en enhetlig behandlingsmodell, a unified treatment procedure).
["exponering","TF-KBT","Prolonged Exposure Protocol for PTSD","Unified Protocol","metod","experiment","studieprotokoll","intention to treat-analys","datavetenskapen"]