Grekiska: πρωτότυπον {uttal: pråtått´yppånn} 'första och ursprunglig form'; πρῶτος {uttal: prå´tåss} 'först' + τύπος {uttal: typp´åss} 'typ', 'sort', 'exempel', 'modell'.
Filosofisk-psykologisk teori om hur vi tänker med hjälp av begrepp, en teori som har kommit att spela stor roll i kognitionsforskning och kognitiv psykologi.
Filosofen Ludwig Wittgenstein (1889-1951) visade i skriften "Filosofiska undersökningar" som gavs ut 1953 att begrepp inte alltid låter sig definieras entydigt efter sina egenskaper. Det är i stället en sorts familjelikhet som gör att vi för samman fenomen till en kategori. Exempelvis begrepp som möbel, spel, kommunikation, fordon kan inte definieras med hjälp av någon viss egenskap som skulle gälla alla som faller under samma begrepp. Det är i stället något typiskt som gäller för dem, för t ex möbler att det är vissa av de föremål som vi sätter in i ett hus och som inte tillhör den fasta inredningen, dock inte alla sådana föremål; vi gör undantag för t ex apparater av typen telefon, dator eller föremål som möbler och speglar.
Den amerikanska psykologen Eleanor Rosch (f 1938) gick vidare i en skrift från 1973 med att formulera det som nu kallas prototypteorin. Enligt denna formulerar vi påståenden utan att tänka efter om våra begrepp är strängt logiskt definierade enligt Aristoteles logik. Vi använder i stället prototypiska föreställningar som leder oss någorlunda rätt i vårt tänkande, men ofta också till felaktiga generaliseringar och distinktioner som när människor talar om "den svenska skolan" som bra eller dålig i jämförelse med till exempel "den finska skolan". Det gäller i högsta grad också sådana psykologiska begrepp som intelligens, som för somliga är tankeförmåga, för andra förmåga över huvud taget. Se intelligensteori.
För detta fenomen att tänka i prototyper har man numera termen 'prototypikalitet' (eng: prototypicality).
Relaterade sökord: begrepp, generalisering, innegrupp, prototyp.
["kognitionsforskning","Ludwig Wittgenstein","familjelikhet","prototypikalitet","kategori","begrepp","generalisering","innegrupp","prototyp","Aristoteles","generaliseringar","intelligensteori"]