Språkpsykologi.
Vetenskap om hur man talar, skriver, uppfattar och tillägnar sig ett språk samt hur olika sätt att formulera sig ger uttryck för eller åstadkommer känsloreaktioner, attityder och motiv.
Till språkpsykologin hör också delar av neuropsykologin och kommunikationspsykologin, bland annat forskningen om paralingvistiska signaler som tonfall och formuleringssätt. Även studiet av djurspråk är av stort intresse för språkpsykologisk teoribildning.
Forskningen är inriktad på förståelse och produktion av talat språk och skrivet språk, på hur ordförråd utvecklas och hur ord är kopplade till sådant som de syftar på.
Verbalt beteende
Enligt den amerikanske behavioristen B. F. Skinner (1902-1990) sker språkinlärning genom att barnet kopplar ljud och ljudkombinationer till de saker och beteenden som för tillfället är aktuella i situationen. Om barnet kopplar fel, rättas det av de vuxna. Om det kopplar rätt, blir det belönat, till exempel med leenden och kramar. Det är enligt honom en form av verbalt beteende som i likhet med annat beteende lärs in genom förstärkning, bestraffning och utsläckning.
Generativ grammatik
Enligt Noam Chomsky (f 1928) har barn redan vid födelsen sådana strukturer och funktioner i hjärnan att de efter några månader börjar tillägna sig ord och uttryck och efter ytterligare några månader kan tillämpa en "medfödd" grammatisk förmåga vid böjning av ord och bildning av satser. Det är medfödda språkliga mönster, som gör att barnet börjar koppla ordens böjningsmönster till deras funktion i satser och meningar.
Begränsad talkod och utvecklad talkod
Enligt den brittiske utbildningssociologen Basil Bernstein (1924-2000) inverkar den sociala miljön starkt på barns sätt att tillägna sig språk.
Metakommunikation
Särskilt i den kommunikationspsykologi som utvecklades av Gregory Bateson (1904-1980) och i hela teoribildningen kring kroppsspråkets betydelse har man intresserat sig för den metakommunikation som ger våra ord och meningar en extramening. En språklig formulering kan i många fall inte tolkas bokstavligt. Den får delvis olika innebörd beroende på i vilket sammanhang den ingår.
Relaterade sökord: generativ grammatik, kognitiv lingvistik, neurolingvistik, språkmodell, språksociologi, språkets socialpsykologi, språkutveckling.
Adjektiv: psykolingvistisk (eng: psycholinguistic).
Etymologi:
Grekiska: ψυχή {uttal: psykä´} 'psyke' + latin: lingua {uttal: linn´gva} 'tunga', 'tal', 'språk'.
["neuropsykologin","neurolingvistik","generativ grammatik","kommunikationspsykologin","B. F. Skinner","Noam Chomsky","språkutveckling","Basil Bernstein","Gregory Bateson","metakommunikation","språksociologi","språkets socialpsykologi","kognitiv lingvistik","beteende","förstärkning","bestraffning","utsläckning","språkmodell"]