

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "psykologutbildning":
psykologutbildning
education and training of psychologists [ˌedʒuˈkeɪʃn ən ˈtreɪnɪŋ əv saɪˈkɒlədʒɪsts]
År 1959 utfärdade den svenska regeringen regler för en treårig utbildning till biträdande psykolog. Det var en teoretisk utbildning bestående av 2 betyg (40 poäng enligt systemet med 20 p per termin) vardera i psykologi och pedagogik och 1 betyg (20 poäng) i sociologi plus ytterligare ett betyg (20 poäng) i antingen psykologi, pedagogik eller statistik. Ytterligare sex månaders praktik berättigade till behörighet som biträdande psykolog, en sorts legitimation utfärdad av Sveriges psykologförbund. Ytterligare fyra års studier till fil lic-examen plus ett års praktik berättigade till behörighet som självständig psykolog.
I samband med att linjesystemet infördes i filosofiska fakulteter 1969 tillkom en särskild linje (4a) som ledde till behörighet som biträdande psykolog. I den fanns ett nytt ämne, nämligen tillämpad psykologi med tio veckors praktik. För behörighet som självständig psykolog krävdes ytterligare två års studier vid psykologisk eller pedagogisk institution. Även den var en rent teoretisk utbildning och skulle därför kompletteras av ett års yrkespraktik. Det blev totalt en femårig utbildning plus ett praktikår.
År 1972 ändrades den tvååriga tilläggsutbildningen och blev mer yrkesinriktad redan vid universitetet. Den kallades PEG efter en utredning som benämndes "Psykologutbildning efter grundutbildningen". Nackdelen var att många som gått grundutbildningen kunde få vänta flera år på plats i PEG-utbildningen.
År 1978 infördes statlig legitimation av psykologer, en uppgift som kom att handhas av Socialstyrelsen. År 1979 avskaffades tjänster som biträdande psykolog, vilket gjorde köerna till PEG ännu längre.
1982 kom som en följd av den stora högskolereformen 1977 en sammanhängande femårig yrkesinriktad universitetsutbildning som leder till psykologexamen (eng: Degree of Master of Science in Psychology, MSc Psych). Målen för denna var enligt högskoleförordningen att studenterna skulle ha förvärvat:
- kunskaper och färdigheter som utgör grund för psykologyrket och för att kunna fullgöra praktisk tjänstgöring (PTP),
- kompetens att bedöma och i eget arbete tillämpa aktuell forskning och teoribildning,
- förmåga att använda psykologiska metoder för åtgärder och behandling samt att under handledning kunna medverka i psykoterapeutiska arbetsuppgifter,
- förmåga att planera, leda och genomföra utvecklings- och förändringsarbete som gäller grupper, organisationer och miljöer,
- förmåga att planera, leda och genomföra förebyggande arbete med inriktning på individer, grupper, organisationer och miljöer,
- förmåga till lagarbete och samverkan med personal i andra yrkesgrupper,
- förmåga att på vetenskaplig grund utvärdera och utveckla behandlingsarbete och åtgärdsprogram inom psykologernas verksamhetsområden,
- självkännedom och förmåga till inlevelse,
- etiskt förhållningssätt,
- vana att ständigt ompröva eget behov av fortsatt kompetensutveckling,
- förmåga att inleda och utveckla relationer med andra människor.
År 2004 infördes en enhetlig uppställning och terminologi för högskoleexamina. Det gjorde att kraven för psykologexamen kom att beskrivas på det sätt som redovisas i artikeln i detta lexikon om psykologexamen, målbeskrivning.
Ett års yrkespraktik krävs för tillträde till utbildningen och den måste för legitimation som psykolog kompletteras med ett års handledd praktik som psykolog (PTP).
Specialistutbildning (graduate professional training) finns, enligt Sveriges Psykologförbunds specialistordning som reglerar specialistområden och kompetensnivåer inom psykologprofessionen, på följande områden:
- arbets- och organisationspsykologi
- pedagogisk psykologi
- psykologisk behandling/psykoterapi
- neuropsykologi
- klinisk vuxenpsykologi
- klinisk barn- och ungdomspsykologi
- hälsopsykologi
- beroendepsykologi
- funktionshindrens psykologi
- forensisk psykologi.
Specialistutbildningen består av: a) sex valfria kurser inom det valda specialområdet, varje kurs med en omfattning på fem veckors heltidsstudier, dvs 7,5 hp, b) deltagande i en professionskurs på 3+1 dagar, c) medverkan i ett specialistkollegium med 6-8 deltagare, 5-6 halvdagsträffar per termin under tre år, ett forum för erfarenhetsutbyte mellan psykologer i specialistutbildning under ledning av en erfaren psykolog på det valda området, d) genomförande av ett publicerbart vetenskapligt arbete, e) praktiskt psykologiskt arbete inom specialistområdet på heltid under tre år .
Kursarrangörer är IHPU Psykologiutbildarna AB, och universitetens psykologiska institutioner.
Relaterade sökord: Europsy, International association for applied psychology, psykoterapiutbildning.
["PTP","professionskurs","hälsopsykologi","IHPU Psykologiutbildarna AB","International association for applied psychology","Europsy","skolpsykologi","organisationspsykologi","hälsopsykologi","psykoterapiutbildning","psykoterapi","neuropsykologi","psykologisk behandling","psykologexamen, målbeskrivning","forensisk psykologi"]

