psychoneurosis [ˌsaɪkəʊnjʊˈrəʊsɪs]
1. Term införd 1896 av Sigmund Freud (1856-1939), av honom själv övergiven på 1920-talet, använd om
- aktualneuroser, kroppsliga och psykiska besvär till följd av otillfredsställd könsdrift bland annat i form av ångest, neurasteni och hypokondri,
- överföringsneuroser (i en av detta ords två betydelser), det vill säga den typ av fobier, tvångstankar och tvångshandlingar som på ett enligt Freud symboliskt sätt är individens sätt att överföra obearbetade besvikelser under tidiga barndomsår på sitt dagliga beteende,
- narcissistiska neuroser som tar sig uttryck i att kärleksdriften vänds inåt och framkallar depressiva stämningslägen, vilka Freud i enlighet med allmänt språkbruk räknade som psykotiska reaktioner.
2. Term använd av den österrikiske psykoanalytikern Otto Fenichel (1897-1946) i det stora verket The psychoanalytical theory of neurosis (1945). Han beskriver där hur psykiska problem och sjukdomar beror på bortträngda drifter och känslor som bryter igenom jagets kontroll ("försvar") och tar sig uttryck i oförnuftigt och för individen obegripligt sätt att reagera (symtomneuroser) eller i okontrollerat, inkonsekvent, impulsivt sätt att reagera som individen upplever som sitt sanna jag (karaktärsneuroser).
Psykoneuroser har enligt Fenichel sin grund i psykets bristfälliga hantering av driftliv och bortträngda affektladdade minnen. Hit räknar han följaktligen även aktualneuroser. Dessa är kroppsliga spänningar som enligt psykoanalytisk teori beror på aktuell otillfredsställd könsdrift.
Till psykoneuroserna förs i Fenichels framställning karaktärsneuroser (som i nutida språkbruk kallas personlighetsstörningar), tvångssyndrom, ångestsyndrom, sexuella funktionsstörningar, impulskontrollstörningar, somatisering, depression, vanföreställningar och schizofreni.
Bakgrunden till att allt detta räknas som neuroser är att Freud utgick från att alla former av psykisk ohälsa och psykiska problem är uttryck för sviktande förmåga hos jaget att kontrollera omedvetna, bortträngda impulser, affekter, drifter och upplevda konflikter mellan att vilja och bli hindrad att göra det man vill och önskar.
I Fenichels bok finns därför bara två huvudtyper av psykiska problem och sjukdomar:
- traumatiska neuroser som beror på övermäktiga intryck i samband med skakande upplevelser,
- psykoneuroser som beror på psykets oförmåga att hantera aktuell konflikt mellan drift och jag (detet och jaget) eller bortträngd, omedveten sådan.
Relaterade sökord: neuros, psykoanalys, överföringsneuros.
Pluralform: psykoneuroser (eng: psychoneuroses).
Terminologi: Ordet psykoneuros används inte i nutida psykiatri eller klinisk psykologi. men var ännu vid sekelskiftet 2000 en vanlig diagnos vid sjukskrivning.
["neuros","Sigmund Freud","aktualneuroser","neurasteni","hypokondri","fobier","tvångstankar>>tvångssyndrom","tvångshandlingar>>tvångssyndrom","symtomneuroser","personlighetsstörningar","tvångssyndrom","ångestsyndrom","sexuella funktionsstörningar","ångest","impulskontrollstörningar","jagets","jaget","omedvetna","bortträngda","detet","bortträngd","impulser","traumatiska neuroser","affekter","drifter","konflikter","försvar","Freud>>Freud, Sigmund","psykoanalys","symboliskt","överföringsneuroser","överföringsneuros","narcissistiska","bortträngda","tvångssyndrom","somatisering","depression","vanföreställningar","schizofreni","psykiatri","klinisk psykologi","",""]