Grekiska: ψυχή {uttal: psykä´} 'psyke', 'själ' + νόμος 'regel', 'lag'; ordet som helhet i betydelsen "studiet av de lagar som gäller själslivet eller beteendet"
I slutet av 1950-talet uppstod det en schism i det amerikanska psykologförbundet, APA, genom att de som sysslade med ren forskning om människors och djurs beteende kände sig missgynnade i föreningen på bekostnad av dem som sysslade med praktisk psykologisk verksamhet.
För att skilja psykologi i den betydelse av psykologisk praktik som det fått, uppfann några forskare termen psykonomi (eng: psychonomy, psychonomics) för att beteckna ren forskning om mentala fenomen.
De grundade (1959) en egen förening Psychonomic Society, som från början var helt inriktad på experimentella beteendestudier enligt de metoder som utvecklades inom amerikansk behaviorism. Från 1980-talet blev den i stället inriktad på kognitiva fenomen och processer, fortfarande med begränsning till experimentell forskning.
Föreningen hade 2010 cirka 2500 medlemmar och ingår numera i APA.
År 2009 väcktes ett förslag i Sveriges Psykologförbund att termen psykonomi skulle användas om psykologi tillämpad i ekonomisk forskning och verksamhet, en betydelse som ordet i många sammanhang numera också har på svenska.
Relaterade sökord: beteendeekonomi, ekonomisk psykologi, experiment, psykologi.