Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "psykopatologi":
psykopatologi
psychopathology [ˌsaɪkəʊpəˈθɒlədʒi, USA-uttal: saikoupəˈθɑlədʒi]
En term med många betydelser
1.a. Läran eller vetenskapen om psykisk ohälsa: om symtom, om faktorer som bidrar till uppkomst av psykiska problem och sjukdomar, om konsekvenser för individ och omgivning, om behandling och så vidare.
b. En enskild sjukdoms psykopatologi: läran eller den vetenskapliga kunskapen om dess yttringar och orsaker.
Sätten att sammanställa kunskap i psykopatologi varierar, bland annat beroende om det är psykiatriska eller psykologiska aspekter som står i förgrunden.
2.a. Sådana störningar i sig själva som i uttrycket 'stressorsakad psykisk ohälsa', 'stressbetingad psykisk ohälsa' (eng: stress-induced psychopathology).
b. En persons sjukdomsbild, det vill säga den form av psykisk ohälsa som en person lider av ("patienter med olika former av psykopatologi" = "patienter med olika former av psykisk ohälsa").
Den likalydande termen psykopati har en helt annan betydelse. Mer information finns i artikeln om detta ord.
Historisk bakgrund
Termen användes först av den tyske läkaren Richard von Krafft-Ebing 1875. I samband med bland annat psykologins och psykiatrins snabba utveckling i slutet av 1800-talet blev psykopatologi namnet på det vetenskapliga studiet av och den vetenskapliga läran om psykiska sjukdomar och besvär.
År 1900 publicerades den första läroboken i ämnet, skriven av Gustav Störring (1860-1947), professor i psykiatri.
Genom en bok av den tyske filosofen Karl Jaspers (1883-1969) med titeln Allgemeine psychopathologie (Allmän psykopatologi"),1913, kom psykopatologi att bli liktydigt med psykologisk beskrivning och analys av de reaktionsmönster, upplevelser och beteenden som är karakteristiska för olika psykiska problem och sjukdomar.
Psykiatri räknades på den tiden som vetenskapen om hur man skulle behandla psykiska problem och sjukdomar och klinisk psykologi som tekniken att diagnostisera dem med test och frågeformulär, en uppdelning som efterhand tillämpats allt mindre eller på nya sätt.
Psykopatologi var vetenskapen om de psykiska sjukdomarnas natur och orsaker och ett för psykologer och psykiatriker gemensamt fält.
Teoretisk referensram
Beroende på hur man ser på människans natur och psyke får man olika så kallade teoretiska perspektiv för studiet och beskrivningen av psykiska problem och sjukdomar. Sex vanliga sådana teoretiska referensramar är
- den biopsykologiska, biopsykiatriska modellen
- den behavioristiska (beteendeteoretiska),
- den psykoanalytiska (psykodynamiska),
- nätverksteori om psykiatriska tillstånd,
- den biokognitiva modellen,
- den fenomenologiska eller existentialistiska (om hur de psykiska problemen ter sig och vilken innebörd de har för såväl individen själv som för närstående), phenomenological psychopathology respektive existential approach to psychopathology,
- den biopsykosociala (eller annan helhetssyn).
Med dessa skilda utgångspunkter blir det också olika tolkningar av den psykiska ohälsans natur, förklaringar till uppkomst och rekommendationer om behandling.
Man brukar räkna med tre huvudkategorier av förklaringar: 1. den biologiska, hjärnfysiologiska, 2. den psykologiska och sociala, 3. den biopsykosociala.
Psychopathological conditions: Former av psykisk ohälsa, psykiatriska tillstånd.
Relaterade sökord:
abnormal psychology, DSM, funktionsnedsättning, ICD, klinisk psykologi, patologi, psykiatri, psykopati, symtomatologi.
Ordformer:
Adjektiv: psykopatologisk, psykopatologiska, psykopatologiskt (eng: psychopathologic, psychopathological).
Adverb: psykopatologiskt (eng: psychopathologically).
Etymologi: Term bildad på de tre grekiska orden ψυχή {uttal: psykä´} 'själ', 'psyke', πάθος {uttal: patt´åss} 'lidande', 'sjukdom' och λογία {uttal: låggi´a} 'lära'.
["Richard von Krafft-Ebing","Karl Jaspers","fenomenologi","psykodynamiska","klinisk psykologi","biopsykosociala","biopsykologiska","biokognitiva modellen","biopsykiatriska>>biologisk psykiatri","behavioristiska","symtomatolog","psykoanalytiska","psykopati","biokognitiva modellen","biopsykosociala","perspektiv","Teoretisk referensram","abnormal psychology","nätverksteori om psykiatriska tillstånd","DSM","funktionsnedsättning","ICD","patologi","psykisk ohälsa","psykiatriska tillstånd","psykiatri",""]- den biopsykologiska, biopsykiatriska modellen