1. Företeelsen att det kan uppstå störningar och sjukdomar i kroppsorganen till följd av psykiska problem och påfrestningar, till exempel stress, och behandlingen av dem med psykologiska metoder eller kombination av sådana och medicinska.
2. Läran om dessa sambanden mellan psykiska och sociala fenomen å ena sidan och kroppsliga förändringar och funktionshinder å den andra.
3. Behandling av stressrelaterade kroppsliga störningar och sjukdomar med såväl psykologiska och sociala som medicinska metoder, så kallad psykosomatisk medicin (eng: psychosomatic medicine).
4. Psykobiologi. Psykosomatisk helhetssyn är ett uttryck som använts i svensk psykiatri om en psykobiologisk (biopsykosocial) helhetssyn. Användning av ordet i denna betydelse är mycket sällsynt.
Redan "medicinens fader", Hippokrates (460-380 f Kr), var väl medveten om att många sjukdomar var psykosomatiska i den meningen att de hade såväl en kroppslig som en psykisk sida. Själva begreppet psykosomatisk bildades år 1818 av den tyske psykiatern Johann Christian Heinroth (1773-1843), som betraktade sömnlöshet som en sjukdom som involverade både själ och kropp.
Tidvis betraktade man hysteriska konversionssymtom (psykiskt betingad förlamning, blindhet och så vidare) som psykosomatiska. Under loppet av 1900-talet har man emellertid enats om att begränsa termen till att gälla verklig anatomisk eller fysiologisk störning i kroppsliga organ, betingad av psykiska påfrestningar.
Det fanns ett stort hinder för de flesta läkare och forskare inom medicinen att acceptera en teori om att psykiska reaktioner kan framkalla kroppslig sjukdom: deras fasta övertygelse att psykiska processer endast är ett bifenomen till nervprocesser i hjärnan och därför är utan egen kraft.
Detta hinder övervanns på 1920-talet, när man inom neurofysiologisk forskning (se Cannon) kunde visa att den påfrestning nerverna i hjärnan utsätts för under stressbeteende utlöser såväl psykiska som fysiologiska reaktioner. De fysiologiska reaktionerna kan inverka som en belastning på kroppsliga organ och därigenom antingen framkalla sjukdom eller öka mottagligheten för sådan.
I USA fick den ungerskfödde psykoanalytikern Franz Alexander (1891-1964) stort inflytande på teoribildningen om psykosomatiska tillstånd.
Psykosomatik - en kontroversiell term
I DSM finns inte termen psykosomatik eller psykosomatisk sjukdom eftersom man konsekvent undviker termer som kan ge föreställningen om en separat psykisk och en separat kroppslig verklighet. I senaste versionen, DSM-5, har man valt uttrycket somatiska symtom.
Relaterade sökord: cytokiner, kroppsterapi, mind-body syndrome, psykofysisk, psykosomatisk sjukdom, psykosomatiskt nätverk, Selye, somato-psykisk reaktion, stress.
Adjektiv: psykosomatisk (eng: psychosomatic).
Adverb: psykosomatiskt (eng: psychosomatically).
["stress","Psykobiologi","Cannon","Franz Alexander","cytokiner","psykosomatisk sjukdom","psykosomatiskt nätverk","kroppsterapi","psykofysisk","Selye","somato-psykisk reaktion","mind-body syndrome","DSM-5","DSM","somatiska"]