1. psychoticism [saɪˈkɒtɪsɪzəm, USA-uttal:ˌsɑɪˈkɑtɪsɪzəm], 2. psychotism [saɪˈkɒtɪzəm, USA-uttal: saɪˈkɑtɪzəm]
I flertalet framställningar görs ingen skillnad mellan de båda ordformerna. Det händer att de används om varandra i samma text.
När man gör skillnad mellan dem är det mellan användningen av orden i Eysencks psykologi (depressiva drag inräknade) och i förarbetena till DSM-5 (endast drag åt det schizofrena hållet).
I Psy-5 används formen 'psykoticism' i betydelse 2.
1. Psykoticism. En personlighetsfaktor som enligt den brittiske psykologen Hans Jürgen Eysenck (1916-1994) yttrar sig i olika grader av aggressivitet, impulsivitet, misstänksamhet, känslokyla, fientlighet och brist på empati. Den skulle enligt honom kunna ha betydelse för uppkomsten av depressiva, schizofrena och paranoida reaktioner. Senare forskning visar att det snarare är fråga om personlighetsegenskaper som är typiska för vad man brukar beteckna med ordet psykopati.
2. Psykotism. Personer med detta drag beskrivs i förarbetena till DSM-5 som excentriska med avvikande uppfattningar om saker och ting, som oklara i sitt tänkande och motsägelsefulla, svävande och omständliga i sina resonemang. De talar gärna i gåtor, är överdrivna eller stereotypa i sitt tänkande. De ser och hör ovanliga fenomen, uppfattar konstigt även med övriga sinnen.
Sammanfattning av betydelse 2 på engelska:
- unusual beliefs and experiences (avvikande uppfattningar och sätt att uppleva saker och ting),
- eccentricity (excentricitet),
- cognitive and perceptual dysregulation (underligt sätt att tänka och uppfatta).
Psykotiska personlighetsegenskaper, psykotisk personlighet (eng: psychotic personality characteristics, psychotic personality): egenskaper som ingår i psykoticism eller psykotism (beroende på sammanhanget).
Relaterade sökord: dysreglering, personlighetsorganisation, psykos, schizotyp personlighetsstörning, vanföreställningssyndrom.
["Hans Jürgen Eysenck","Eysencks","DSM-5","Psy-5","dysregulation","schizotyp personlighetsstörning","personlighetsorganisation","stereotypa","depressiva","schizofrena","paranoida","psykopati","excentriska","psykos","excentricitet","dysreglering","personlighetsegenskaper","vanföreställningssyndrom","impulsivitet","experiences","cognitive","perceptual"]