Könsmognad, den period under vilken könsmognaden inträder, dvs under de första tonåren (ca 13-16-årsåldern).
Flickor blir i regel könsmogna ett par år före pojkarna. De flesta flickor har fått sin första menstruation innan de fyller 14 och de flesta pojkar har fått sin första sädesavgång innan de fyller 16. Inom varje kön är spridningen i ålder ganska stor.
Könsmognaden medför en identitetskris genom den snabba tillväxten, uppvaknandet av könsdriften, förmågan att uppleva förälskelse och de större kraven från omgivningen samtidigt som beroendet av föräldrar och lärare kvarstår.
Jagkänslan är djupt förankrad i kroppsschemat. När kroppen förändras drastiskt, upplöses den tidigare jagbilden. De unga kan känna sig främmande inför sig själva och får därmed tillgång till existentiella upplevelser av tillvaron. Könsdrift och aggressiva impulser kan bli till främmande krafter inom den egna personligheten, svåra att integrera med tidigare förvärvade normer och värderingar.
Omvälvningarna i personligheten leder till bristande känsla för vad som är passande i olika sammanhang. Många ungdomar slår över och bryter avsiktligt mot etikett, konvenans och grundläggande regler för hälsa och säkerhet (bl a med att pröva alkohol, tobak, droger och genom fortkörning).
Puberteten övergår i 16-17-årsåldern i adolescensen, en period av konsolidering och samordning. Den sträcker sig över flera år och är hos en del inte avslutad förrän i 25-årsåldern.
Relaterade sökord: livscykel, psykosexuell utveckling, psykosocial utveckling, utvecklingspsykologi.
["livscykel","psykosexuell utveckling","psykosocial utveckling","utvecklingspsykologi","adolescensen"]