rationalism [ˈræʃnəlɪzəm]
Filosofisk uppfattning som i motsats till empirismen hävdar att vi får sann kunskap genom det egna psykets aktivitet: vårt medvetande formar uppfattning och upplevelse antingen helt oberoende av sinnesintrycken eller på grundval av dem. Vårt medvetande ses då som självständigt gentemot sinnesintryck, känslor och behov. Dessa betraktas som mänskliga svagheter i jämförelse med Guds klara och rena medvetande som vi kan få del i om vi rensar sinnet från illusioner, begär och affekter.
Mildare former av detta synsätt är fenomenologi, konstruktivism, logisk empirism och kritisk rationalism.
Rationalistisk grundsyn präglade de teorier om verkligheten som utformades av Platon (427-347 f Kr) och Plotinos (384-322 f Kr) under antiken, den katolska kyrkans teologer under medeltiden och filosofer som Descartes (1596-1650), Leibniz (1646-1716) och Spinoza (1632-1677) ett stycke in i Nya tiden.
Både rationalism och en akademisk och litterär form av mysticism (den tyska romantiken) blev från 1700-talet vanligare i Tyskland än i Frankrike och de anglosachsiska länderna. Det fick en avgörande betydelse för tyskspråkig psykologi som hos Franz Brentano (1838-1917) och gestaltpsykologerna och andra företrädare för fenomenologisk psykologi och förstående beteende- och samhällsvetenskap.
Att intresset för känslolivet kunnat öka starkt först i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet är en följd av rationalisternas övertygelse om att känslor är något som vilseleder förnuftet och därför inte förtjänar särskild uppmärksamhet inom vetenskaperna.
Relaterade sökord: buddhistisk psykologi, Descartes, idealism, intellektuell, logisk empirism, kognitivism, kunskapsstyrning, rationalitet, rationell, romantik.
Etymologi:
Latin: rationalis {uttal: rattiåna´lis} 'förnuftig', 'rationell'; av ratio {uttal: ratt´tsiå} 'beräkning', 'tänkande', 'överläggning', 'åsikt', av perfekt participet ratus {uttal: ratt´uss} till verbet reri {uttal: rer´i} 'beräkna', 'mena', 'tro'.
["Filosofisk","medvetande","empirismen","sinnesintrycken","mysticism","konstruktivism","kritisk rationalism","rationell","kunskap","Platon","Aristoteles","Descartes","romantik","idealism","logisk empirism","rationalitet","kognitivism","kunskapsstyrning","Leibniz","Plotinos","Franz Brentano","gestaltpsykologerna","buddhistisk psykologi","fenomenologisk psykologi","förstående beteende- och samhällsvetenskap","fenomenologi","intellektuell"]