Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "reflektion, reflexion":
reflektion, reflexion
reflection [rɪˈflɛkʃən], reflexion
1. Begrundan, eftertanke, förnyat övervägande, ifrågasättande och omprövning av tidigare sätt att uppfatta, värdera, förstå och handla.
2. I den filosofi som kallas pragmatism (bl a att kunskap om något uppstår genom hantering av det) är reflektion människans sätt att samspela med något i omvärlden, med sig själv eller båda i kombination: åtgärder får effekter som man tar till sig och som ger upphov till idéer om eventuella förändringar ens sätt att uppfatta, bedöma och agera.
I den andan formulerade den amerikanske organisationsteoretikern Donald Schön en teori om utövning av sådana yrken som kräver högskole- eller universitetsutbildning.
Den traditionella uppfattningen är att att professionella som läkare, sjuksköterskor, psykologer, jurister, präster, ekonomer, ingenjörer och så vidare ska tillämpa de metoder som de lär sig genom utbildning och fortbildning. Schön vände sig mot denna syn på professionalism.
Han kom i sin forskning om professionellas yrkesutövning fram till att den kunskap som ges vid universitet och högskolor är en nödvändig förutsättning men inte räcker till för professionell praktik. Professionella bör betrakta varje situation, grupp, individ, ärende och så vidare som något unikt som det på grund av tidigare utbildning gäller att bedöma och med olika åtgärder utforska hur den är beskaffad och hur den kan ändras i önskad riktning.
Den reflekterande praktikern (the reflective practitioner) och reflektiv praktik (reflective practice) är begrepp som lanserades 1983 av den amerikanske organisationsteoretikern Donald Schön (1930-1997). Med dem ville han betona att professionell yrkesutövning kräver ställningstagande till det speciella i varje situation och val av åtgärder på grundval av sådan reflektion (reflection-in-action).
Den pedagogik som kallas problembaserat lärande/praktikbaserat lärande (PBL) har samma bakgrund som Schöns begrepp reflektiv praktik och lanserades på många håll i världen just på 1980-talet.
3. I filosofi och i vissa grenar av psykologin: att komma på mer generella samband och mer abstrakta begrepp än man tidigare var medveten om.
Ett exempel är begreppet reflekterande abstraktion som infördes på 1960-talet av den schweiziske psykologen och kunskapsteoretikern Jean Piaget. Med det avsåg han reflektion som leder till att man kommer på sätt att handskas med till exempel matematiska problem genom att tänka dem i allmänna termer av proportionalitet, ekvation, algebrans formler osv. Talet "pi" är ett konkret exempel på hur man genom tänkande (=reflektion) kommit på ett abstrakt begrepp för beräkning av yta och omkrets hos alla cirklar.
Ett annat exempel är termen reflekterande funktion, som används om den psykiska funktion som svarar för mentalisering.
Relaterade sökord: abduktion, aktionsforskning, framing, förändring, kreativitet, learning by doing, metareflektion, mindfulness, organisatoriskt lärande, reflekterande abstraktion, reflekterande funktion, reflexivitet, reframing, självmedvetande, struktur och agent, teori och praktik.
Ordformer:
Plural: reflektioner (eng: reflections reflexions).
Adjektiv: reflekterande (eng: reflectional).
Verb: reflektera (eng: reflect, reflects, reflecting, reflected). Presenparticipet reflecting används även som substantiv: ett ögonblick av reflektion.
Etymologi:
Latin: reflexio 'reflektion'; av verbet reflectere {uttal: refläck´tere} 'vända bort', 'vända tillbaka', av re- 'tillbaka' + flectere {uttal: fläck´tere} 'vända'.
["reframing","självmedvetande","pragmatism","bedöma","förändring","Donald Schön","mindfulness","kreativitet","reflexivitet","teori och praktik","metareflektion","organisatoriskt lärande","struktur och agent","reflekterande abstraktion","abduktion","Jean Piaget","framing","professionella","reflektiv praktik","problembaserat lärande","PBL","aktionsforskning","learning by doing","reflekterande funktion","reflekterande funktion","abstrakt","filosofi","begrepp"]