relationship or technique [rɪˈleɪʃənʃɪp ɔ: tekˈni:k].
Relation eller metod?
Fråga som diskuteras beträffande vad det är som gör att psykologisk behandling, psykoterapi, har eller inte har någon effekt. Länge rådde uppfattningen att det viktiga är valet av metod eller teknik, till exempel psykodynamisk terapi, beteendeterapi eller kognitiv terapi eller viss form av någon av dessa och så vidare. Från slutet av 1900-talet har det blivit vanligt att ifrågasätta betydelsen av valet av teknik.
Personlig kontakt, anknytning
En linje är att hävda att det är för alla former av psykoterapi gemensamma faktorer (common factors, nonspecific factors) som är avgörande, inte den enskilda metoden som sådan, bland annat den relation som uppstår mellan terapeut och klient (patient). Det finns numera allt starkare evidens för att effekten av psykologisk behandling, coaching och undervisning är mer beroende av graden av anknytning mellan personerna än av vilken metod som används.
De som hävdar att det är relationen och inte metoden som är (så gott som) helt avgörande för utfallet av terapi menar a. att olika metoder endast skapar förutsättningar för utveckling av personlig relation mellan parterna och att det är denna som är terapeutisk eller b. att relation och upplevelse av personlig kontakt är grunden för användning av de metoder som ingår i viss typ av psykoterapi.
Relation som en del av metoden
I vissa psykoterapeutiska och pedagogiska modeller som i psykoanalys och i flertalet psykodynamiska terapiformer, i coaching och mentorskap används relationen som en del av metoden, i psykodynamisk terapi såväl den så kallade terapeutiska alliansen som överföringen. I existentiell psykoterapi används metoden (mötet mellan dig och mig), alltså relationen, som en metod i behandlingen.
I kognitiv beteendeterapi har den terapeutiska alliansen från omkring 2000 kommit allt mer i fokus, inte bara som en förutsättning och grund för behandling utan som något som särskilt vid alliansbrott uppmärksammas och hanteras med speciella metoder.
Relation som existentiellt möte mellan människor
De som betonar relationens avgörande betydelse hävdar att den kontakt och relation som uppstår mellan två personer i en intersubjektiv kommunikation är av ett alldeles speciellt slag som inte beaktas tillräckligt i många psykoterapiriktningar. Man använder då ord som experientiell (direktupplevande), vitalitet, mentalisering, intuition och apprehensive understanding för att klargöra att det är fråga om en annan dimension av mental aktivitet än den som försiggår i ett rationellt och logiskt tankeutbyte, även om det rationella resonemanget gäller känslor, behov och motiv.
Relaterade sökord:
alliansbrott, dodofågelns dom, egenterapi, gemensamma faktorer, korrektiv emotionell erfarenhet, relation, relationell, relationell korttidsterapi, terapeutisk allians.
["beteendeterapi","anknytning","relationell korttidsterapi","relationell","intuition","evidens","egenterapi","experientiell","coaching","mentorskap","vitalitet","korrektiv emotionell erfarenhet","mentalisering","psykodynamisk terapi","psykoterapi","apprehensive understanding","psykoanalys","överföring","dodofågelns dom","intersubjektiv","gemensamma faktorer","kognitiv terapi","anknytning","psykodynamisk","terapeutisk allians","kognitiv beteendeterapi","terapeutiska alliansen","alliansbrott","dodofågelns dom","relation","direktupplevande","existentiell psykoterapi"]