Ordens ursprung
Ordet 'kanon' {uttal: ka´non, med långt 'a'}, som kommer av det grekiska ordet för mätsticka, κανών {uttal: kannå´n} har i nutida språk grundbetydelsen rättesnöre, norm, princip med en mängd olika härledda betydelser som regelsamling eller dokument som uppfattas som vägledande och normerande på ett visst område, t ex inom teologin.
'Relationell' är en adjektivform på ordet relation, tidigare ovanlig i svenskan men numera vanlig i psykologin genom tillkomsten av relationell psykologi, relationell psykoterapi och andra former av relationism.
Termens betydelse
Uttrycken 'relationell kanon' syftar på grundläggande synsätt och inriktning i relationismen, speciellt den relationella psykoanalysen eller ett relationistiskt-psykodynamiskt perspektiv i psykoanalys och psykoterapi. Dess kanon kan uttryckas så här:
Våra sätt att vara och reagera, i varje fall de som är tillgängliga för psykoterapi har sin grund i individens relationer till andra människor (those aspects of psychic structure – at the very least, those aspects of psychic structure that are accessible to psychotherapeutic intervention–derive from the individual’s relations with other people).
Med relationer menas här inte bara typen av relation utan framför allt sätten att vara och förhålla sig i samspelet med andra, interpersonellt.
Konsekvensen för psykoterapi och psykoanalys är att terapeuten respektive psykoanalytikern har fokus mer på själva samspelet (processen) än på innehållet i vad som sägs och görs i terapisituationen. Båda parter bidrar aktivt till de förändringar som kan åstadkommas i bådas sätt att vara och förhålla sig i relationer och kontakter med andra.
Relaterade sökord: International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy, relationell kompetens, relationell psykoterapi, perspektiv, relationism.
Bestämd form: den relationella kanonen {uttal: ka´nånnen}.
["relationistiskt-psykodynamiskt perspektiv","relationismen","International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy","relationell psykologi","relationell kompetens","relationism","psykoanalys","relationell psykoterapi","psykoterapi","tradition","interpersonellt"]