Normativ relativism
Uppfattning enligt vilken det inte finns några absoluta värden eller absoluta sanningar (nihilism, skepticism, kriticism) - utom just relativismens grundtanke. Vetenskapliga teorier och fakta är enligt den normativa relativismen sanna endast i relation till den valda teoretiska referensramen. En sådan uppfattning kallas normativ relativism.
Betydelse inom antropologi och etnologi
Så kallad metodologisk relativism (eng: methodological relativism) innebär att man som metod vid vetenskapligt studium av kulturmönster ska försöka sätta egna kulturellt och socialt betingade föreställningar, attityder och värderingar inom parentes och leva sig in i den föreställningsvärld som gäller i det samhälle som man bedriver forskning om, även kallad kulturell relativism (eng: cultural relativism). Om man inte förmår se saker och ting på annat sätt än enligt den egna kulturens normer och värderingar, ger detta upphov till etnocentrism.
Etisk relativism
Kulturell relativism leder över i etisk relativism: att moraliska normer och regler inte är absolut giltiga (om de inte föreskrivs av en person eller gud med absolut makt och absolut giltiga i den meningen) och framför allt inte kan anses vara av samma slag som faktapåståenden.
Etiska normer, regler och principer är enligt den etiska relativismen förankrade i samspelet mellan människor och uttryck för känslor av gillande och ogillande, krav och förväntningar.
Normativ och deskriptiv relativism
Den normativa relativismen är föreskrivande medan den deskriptiva som inom antropologin är beskrivande, deskriptiv.
Förväxlingsbar term med annan betydelse: relationism.
Relaterade sökord: emisk/etisk, emotivism, etik, historicism, konstruktivism, kritisk psykologi, nihilism, paradigm, perspektivism, relativ, socialkonstruktivism, sociokulturell, subjektivism.
Ordformer:
Adjektiv: relativistisk (eng: relativist).
Person: relativist (eng: relativist, plural: relativists).
Etymologi:
Latin: relativus {uttal: rellatti´vuss} 'hänförande sig till', adjektiv bildat på perfekt participet relatus till verbet referre {uttal: refärr´e} 'återföra'; re- 'tillbaka' + ferre 'bära', 'föra'. Att något är beroende av något annat.
["skepticism","socialkonstruktivism","emotivism","nihilism","kriticism","subjektivism","historicism","antropologi","etnologi","normativa","normativ","paradigm","perspektivism","emisk/etisk","sociokulturell","konstruktivism","etnocentrism","kulturmönster","kritisk psykologi","relationism","absoluta","teorier","relativ","etisk","etik"]