religious behaviour, USA-stavning: religious behavior, theory of religious behaviour and belief, USA-stavning: theory of religious behaviour and belief.
Vid svenska universitet är religionsbeteendevetenskap ett eget ämnesområde som omfattar tre självständiga ämnen: religionssociologi, religionspsykologi och religionspedagogik.
Egentligen är det endast religionspsykologin som handlar om religiöst ”beteende” (i vid bemärkelse). Detta ämnesområde behandlas i detta lexikon under sökordet religionspsykologi.
Religionssociologin har fokus på det religiösa livets gestaltning i fråga om församlingar, kyrkor, sekter och rörelser i olika sociala sammanhang och samhällsstrukturer, till exempel i relation till politik, kultur, näringsliv, forskning, utbildning och skola.
Religionspedagogiken har fokus på hur människor i olika åldrar, särskilt barn och ungdom, tar in kunskap om religiösa företeelser och får del av religiösa upplevelser.
Sammanslagningen av dessa tre ämnesområden till en enda övergripande religionsbeteendevetenskap förklaras av att många beteendevetare vid mitten av 1900-talet sökte förklara allt mänskligt beteende och sätt att uppleva, agera och reagera utifrån studiet av hur beteenden skapas och förändras genom så kallad formning. Det blev då vanligt vid universitet och högskolor att beteckna psykologi, pedagogik och sociologi som beteendevetenskaper. Denna ambition att se allt i psykologiskt perspektiv är nu mest av historiskt intresse. Men termen och ämnesområdet religionsbeteendevetenskap dröjer sig kvar.
Själva definitionen av ämnet har dock numera huvudfokus på religionens psykologi, närmast i ett icke-behavioristiskt perspektiv, vilket markeras med ovanstående formulering och ordval: ”beskriva, tolka, förstå och förklara religiösa fenomen och problem”. Religionssociologi och religionspedagogik framstår då som biämnen till en förstående religionspsykologi som huvudämne, där då också psykiatriska begrepp och förklaringar kan ha en given plats.
Relaterat sökord: religionspsykologi
["beteendevetare","beteendevetenskaper","beteenden","förstående","psykiatriska","formning","behavioristiskt","religionspsykologi","religionspsykologi","psykologi","pedagogik","sociologi"]