Ordets betydelse
1. Vanlig betydelse på svenska men numera föråldrad på engelska: svara, genmäla.
2. Kopiera. Göra en kopia av något. Göra om något likadant som förra gången – för kontrollens skull, det vill säga som en sorts genmäle.
3. Dubblering av DNA-molekylen vid celldelningen så att en kopia av molekylen hamnar i varje dottercell
Replikerbarhet i forskning
I forskning och vetenskapsteori avses en upprepning av tidigare forskning (med samma upplägg och metoder) för kontroll av resultaten. Det sker i enlighet med ett allmänt krav i empirisk forskning på reproducerbarhet (eng: reproducibility) eller som det också heter replikerbarhet (eng: replicability).
En studie som består i att man gör om en tidigare studie kallas replikationsstudie (eng: replication study).
Direkt och konceptuell replikering
Man skiljer mellan direkt och konceptuell replikering.
En direkt replikering är en direkt kontroll av andras forskningsresultat genom att man gör om en studie enligt exakt samma uppläggning och genomförande som ursprungsstudien. Tanken med replikerbarhet är just att sådana studier faktiskt ska genomföras men är relativt sällsynta eftersom de inte har samma anseende (av många olika skäl) som originalarbeten.
Konceptuell replikering är när en forskare genomför en studie av samma fenomen som en tidigare forskare undersökt och rapporterat om men med en annorlunda vinkling och i den meningen enligt ett nytt koncept.
Relaterade sökord:
förregistrerad replikationsstudie, repetition, metaanalys, transparent rapportering, triangulering, validitet, verifikation, open science.
Ordformer:
Substantiv: 1. replikation (eng: replication, pluralis: replications)., 2. replikerbarhet (eng: replicability).
Verbformer: replikera, replikerar, replikeras, replikerade,replikerades, replikerat, replikerats (eng: replicate, replicates, replicating, replicated).
Adjektiv: replikerbar, replikerbart, replikerbara (eng: replicable).
Etymologi:
Latin: replicare {uttal: replicka´re} 'böja tillbaka', 'återkasta', 'genmäla'; av re- 'tillbaka' + plicare {uttal: plicka´re} 'vika'; ursprungligen samma ord som det svenska ordet 'fläta'.
["vetenskapsteori","empirisk","repetition","metaanalys","triangulering","validitet","verifikation","forskning","transparent rapportering","open science","koncept","studie"]