

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "romantik":
romantik
romanticism [rəʊˈmæntɪˌsɪzəm, USA-uttal: roʊˈmæntəˌsɪzəm]
1. Dragning till det ljuva, känslosamma, gåtfulla och mångtydiga i tillvaron.
2. Idealiserad form av förälskelse och kärlek.
3. Romantiken (på engelska med stor bokstav: Romanticism, Romantic era, Romantic period) som tidsålder i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var en kulturströmning som i filosofi, livsstilar, konst, arkitektur, litteratur och musik betonade fantasi, känsla, handling och ofta även av mystik.
Som romantikens förste store filosof, pedagog och psykolog räknas Jean-Jacques Rousseau (1712-1778).
Romantik och upplysningsfilosofi
Det romantiska idealet är motsatsen till upplysningsidealet i bland annat följande avseenden:
- det gäller att skapa, inte att efterbilda,
- man värdesätter subjektivitet, inte objektivitet,
- det enskilda och personliga är mer intressant och viktigt än det universella och generella,
- verkligheten uppfattas som mångtydig och motsägelsefull, inte som enhetlig,
- man söker det unika och specifika, inte det upprepbara och lagbundna,
- idéer och innehåll är viktigare än metoder och former,
- kunskap är till för personlig utveckling och inte för den nytta som man kan ha av den.
Kulturella och sociala betingelser
Motsatsen mellan romantik och upplysning återspeglar den snabba utvecklingen på 1500- och 1600-talen i Europa av å ena sidan humaniora (med människan och våra upplevelser i centrum) och å andra sidan naturvetenskap (samt handel och finans).
Romantik och religiositet
I begreppet romantik ingår i många sammanhang en tredje dimension, den religiösa, vanligen en icke-kyrklig mysticism som gör sig gällande i till exempel transpersonell psykologi.
I nedanstående begreppspar finns den dimensionen med i det första av dem.
Inslagen av mytologiska teman i Carl Gustav Jungs psykologi räknas av många som uttryck för Jungs stora intresse för mysticism i olika former.
Motsatspar med liknande innebörd som romantik och upplysning
- mythos och logos: det ena inriktat på värderingar och mening, det subjektiva och individuella, det andra på det exakta, objektiva och väldefinierade – logos som ord för förnuft och tanke, mythos som ord för myt, berättelse, budskap, samtal, råd, saga, fabel,
- förstå eller förklara: att förstå mening, avsikt, bakgrund, motiv och sammanhang i stället för att förklara med orsaker som påverkar något rent mekaniskt i motsats till ,
- känsla och förnuft: det ena bedömande och värderande det andra kyligt och rationellt,
- idiografisk och nomotetisk: att söka mening i komplexa sammanhang och tolka motiv, identifiera tanke- och handlingsmönster i stället för att fastställa lagbundenheter,
- kvalitativ och kvantitativ: den ena aspekten med fokus på upplevda egenskaper som tung, lång, intressant, tråkig, trygg, den andra på mätning,
- höger och vänster hjärnhalva: den förra specialiserad på rumsligt tänkande och intuitiv uppfattning om saker och ting utan klara definitioner och distinktioner medan den senare dominerar när det gäller att få upplevelser formade till kategorier och begrepp, möjliga att sätta ord på, .
Begreppspar av samma typ vanliga i psykologiska texter
- intuitiv – analytisk,
- analog – digital,
- postmodernitet – modernitet,
- irrationell – rationell,
- hermeneutik – positivism,
- tender-minded – tough-minded.
Romantic analytic model: uttryck i psykoanalytiska framställningar om en form av psykoanalys som lägger större vikt vid relation, empati och intoning än vid den klassiska psykoanalysens mera rationellt tekniska sätt att tolka drömmar, felhandlingar och neurotiska reaktioner.
Relaterade sökord:
empati, existentialitet, förklara och förstå, global, hjärnhalvor, konstruktivism, kvalitativ forskning, mekanistisk, mysticism, postmodernism, relation eller teknik, tankefigur.
Etymologi: Ordet 'romantik' anspelar på den koppling som den romantiska rörelsen kring år 1800 hade till den franska diktkonsten på 1300-talet med "romantiska" berättelser om hjältar och deras ädla kärlek till sköna unga kvinnor, skrivna på folkspråk av latinskt ursprung (och i den meningen romanskt) i stället för på klassiskt latin. På det sättet kom 1800-talsromantiken som litterär och filosofisk riktning i motsättning till den rationalism som tagit sig uttryck i 1600-talets klassicism och 1700-talets upplysning och den naturvetenskapligt betonade forskning som börjat sprida sig vid den tiden.
["Jean-Jacques Rousseau","modernitet","förälskelse","kärlek","mysticism","mekanistisk","postmodernism","personlig utveckling","analog","idiografisk","nomotetisk","hjärnhalva","intuitiv","mening","felhandlingar","psykoanalytiska","psykoanalysens","psykoanalys","existentialitet","hjärnhalvor","kvantitativ","kvalitativ","myt","idiografisk","Carl Gustav Jungs","upplysningens dialektik","tankefigur","postmodernitet","relation eller teknik","relation","empati","intoning","humaniora","konstruktivism","kvalitativ forskning","transpersonell psykologi","positivism","neurotiska","hermeneutik","förklara och förstå","empati","global"]

