Grupp i samhället som utmärks av att den har viss ställning, vissa typer av arbeten eller viss typ av arbetsfrihet, vissa privilegier eller brist på sådana, ofta också vissa gemensamma attityder, värderingar, intressen och sätt att leva.
Begreppet klass har sitt ursprung i en teori som utformades av den brittiske ekonomen och politikern David Ricardo (1772-1823). Han utgick ifrån att arbete, inte social ställning (t ex adelskap), är avgörande för en nations välstånd, varigenom samhället skiktas på klasser efter olika gruppers ekonomiska villkor och makt.
Karl Marx (1818-1883), som byggde på Ricardos klassteori, definierade en samhällsklass som en del av en befolkning inom vilken människor:
- har en viss bestämd roll i produktionsprocessen, och inom denna process har en viss bestämd ställning som skiljer sig från den position som tillkommer andra delar av befolkningen,
- är medvetna om att de har en sådan speciell position,
- känner gemenskap med varandra grundad på medvetandet om den roll och position de har i produktionsprocessen,
- är beredda att gå till politisk aktion för att främja sina gemensamma intressen utifrån sin speciella position.
I beteendevetenskaplig forskning och teoribildning har man varit intresserad av i vad mån människors egenskaper, attityder, intressen och ambitioner präglas av den samhällsklass som de tillhör eller har tillhört under uppväxten. För att få så objektiva data som möjligt att arbeta med i forskningen, gjorde man under 1900-talet indelningar av befolkningen i mer exakt definierade socialgrupper än vad samhällsklasserna är.
Relaterade sökord: klassmedvetande, kollektivt medvetande, kunskapssociologi, social dominans, social dominansteori, socioekonomisk indelning.
["Karl Marx","klassmedvetande","position","social dominansteori","social dominans","kunskapssociologi","kollektivt medvetande","socioekonomisk indelning"]