En metod för beslutsfattande som lanserades 1956 av den amerikanske ekonomen och beslutsteoretikern Herbert Simon (1916-2001).
Den består i att man inte söker det bästa alternativet, så kallad optimering (eng: optimal decision making), vilket i många fall (innan man hade nuvarande dataprogram) skulle ta orimligt långt tid, utan nöjer sig med något som är tillräckligt (sufficiently) tillfredsställande (satisfactory).
Satisfy och suffice är de två ord som ligger till grund för nybildningen satisficing.
Grunderna för denna teori fanns i Simons bok Aministrative Behavior, 1947.
Ofta används uttrycket 'bra nog', good enough, om denna teori, en formulering som kom att bli känd genom Donald Winnicotts teori om att föräldrar inte behöver vara idealföräldrar utan att det räcker med good enough parenting, ett föräldraskap som är bra nog för barnens utveckling.
Relaterade sökord: bunden rationalitet, ekonomiska människan, good enough, rational choice-teorin, Donald Winnicott.
Etymologi: Ordet 'satisfiera' är en försvenskning av franskans satisfier som gett engelskans satisfy i betydelsen 'vara fullt tillräcklig'. Ursprunget är det latinska ordet satisfacere {uttal: sattissfack´ere} 'göra tillräckligt', av satis 'tillräcklig' och facere 'göra'. Den svenska termen är alltså inte som den engelska en vitsig nybildning (sammandragning av orden satisfy och suffice) utan användning av det befintliga ordet 'satisfiera' som används i betydelsen gottgöra någon, ge en tillfredsställande förklaring och i matematiken om att utgöra en lösning till viss ekvation.
["Herbert Simon","rational choice-teorin","ekonomiska människan","bunden rationalitet","Donald Winnicotts","Donald Winnicott","good enough","",""]