Även: schizoida personlighetssyndromet; personlighetssyndrom, schizoid form.
Psykiatrisk diagnos som innebär ett sedan barndomen genomgående mönster av likgiltighet inför relationer till andra människor och ett begränsat register av känsloupplevelser och känslouttryck.
Personer med denna typ av läggning har sällan någon önskan om eller glädje av nära relationer (inte heller av att vara medlem i en familj), visar föga intresse för sexuella kontakter och föredrar nästan alltid ensamheten. De har sällan några nära vänner eller förtrogna, förutom syskon och föräldrar, och är vanligtvis likgiltiga för beröm eller klander.
Utmärkande för dessa personer är också att de sällan eller aldrig ger uttryck för några starka emotioner som till exempel ilska eller glädje. Typiskt för dem är vidare att de visar känslomässig kyla och sällan återgäldar leenden, gester, nickningar eller andra ansiktsuttryck.
I ICD-11 (2018), som ersätter ICD-10 där ovanstående diagnos förekommer, är de olika typerna av personlighetssyndrom (personlighetsstörning) ersatta av en övergripande diagnos plus sex egenskapsgrupper (domänegenskaper, på engelska trait domains). Mer om detta finns i artikeln personlighetsstörning enligt ICD-11.
Relaterade sökord: alexitymi, affektavflackning, personlighetsstörning, personlighetssyndrom, schizofreni, schizoid personlighet, schizotymi, schizotyp personlighetsstörning.
["schizofreni","Psykiatrisk","diagnos","emotioner","schizoid personlighet","schizotyp personlighetsstörning","schizotymi","personlighetsstörning enligt {{i}}ICD-11{{/i}}>>personlighetsstörning enligt ICD-11","personlighetsstörning","personlighetssyndrom","alexitymi","affektavflackning"]