Term som används om en minnesfunktion som i motsats till primärminnet gör det möjligt för oss att komma ihåg sådant som vi uppfattat, varit med om eller lärt in tidigare.
Sekundärminnet är en funktion som håller sådant lagrat som man inte har för avsikt att komma ihåg eller använda i det som man för tillfället sysslar med.
Sekundärminne är därför i de allra flesta sammanhang detsamma som långtidsminne.
Skillnaden är att termen långtidsminne används som motsats till termen korttidsminne medan primärminne är motsatsen till sekundärminne.
Medan korttidsminne är en term som används om det man håller i medvetandet, så är primärminne en funktion som även gör att man håller något aktuellt icke-medvetet medan man behöver det i pågående verksamhet och då lätt kan ta upp i medvetandet. Det påverkar också det man tänker medvetet.
Man kan hålla ett gatunamn i primärminnet medan man i korttidsminnet tar in information om gatunummer och i vilken riktning man ska gå för att komma till den aktuella gatan. Namnet på gatan har varit borta ur medvetandets fokus men är kvar som primärminne och kan lätt återkallas och icke-medvetet kopplas ihop med föreställningar om vägen dit.
Sedan man uträttat ett ärende på den aktuella gatan, kanske namnet inte lagras som långtidsminne utan blir omöjligt att komma på utom med hjälp av igenkänningsminnet.
Som motsats till primärminne är alltså sekundärminne som begrepp något annat än en långtidsminnesfunktion.
I CHC-teorin kallas det long-term storage and retrieval (Glr) som i sin tur delas upp på två smalare funktioner, learning efficiency och retrieval fluency: förmågan att lagra kunskaper och minnen och förmågan såväl att lätt hitta dem igen som att använda dem konstruktivt i aktuellt sammanhang.
Sekundärminne i datorer
När det gäller datorminnnen används termen sekundärminne om en extra hårddisk eller ett minneskort som vid behov kan kopplas till datorns vanliga minne, dess primärminne.
Relaterade sökord: arbetsminne, korttidsminne, långtidsminne, minne.
["arbetsminne","korttidsminne","långtidsminne","minnesfunktion","primärminnet","icke-medvetet","minnen","minne","kunskaper","begrepp","CHC-teorin","funktioner","funktion","Term",""]