Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "semantik":
semantik
semantics [sɪˈmæntɪks]
1. Betydelselära, en gren av filosofin och språkvetenskapen som gäller ords och satsers mening (betydelse) och referens (syftning).
I psykologin utsträcks betydelsen av termen till att gälla även teori och forskning om den mening som vi tilldelar
- företeelser som vi uppfattar med våra sinnen eller som vi tänker på,
- de ord och andra symboler som vi använder i kontakter med varandra i olika sammanhang.
2. i datorprogram används ordet 'semantik' om innebörden i de ord och termer som man använder. Man försöker ge dem noga avgränsade betydelser. Tack vare semantiken i ett datorprogram kan man på ett klart och entydigt sätt beskriva de fenomen, processer och begrepp som behandlas i systemet (och därmed också dess ontologi). Enligt [exturl:Wiktionary:|https://en.wiktionary.org/wiki/semantics] The meaning of computer language constructs, in contrast to their form or syntax.
Ordet semantik används också om datorteknik som behandlar text i form av vanliga naturliga språk, det vill säga ordens betydelser som människor inom ett språkområde använder och förstår dem, detta till skillnad från orden som godtyckliga följder av tecken.
3. I uttrycket semantiskt minne (eng: semantic memory) används ordet 'semantiskt' om att hålla i minnet vad saker och ting är för något, för vad termer och namn står för, för hur saker och ting ska utföras och hanteras, detta till skillnad från episodminne (händelseminne, episodiskt minne).
4. När människor inte förstår vad man menar när man gör skillnad mellan två företeelser som psykoanalys och psykodynamisk teori kan de avfärda diskussionen och byta samtalsämne med motiveringen att det rör sig om "ren semantik", att skillnaden mellan orden är "semantisk", det vill säga mer en fråga om vad man lägger in i dem än om verkliga skillnader.
Realism och kognitivism i semantiken
Sedan slutet av 1980-talet skiljer man mellan realistisk semantik (eng: realistic semantics) och kognitiv semantik (cognitive semantics).
Den realistiska semantiken knyter an till den brittiska empirismen. Tingens, situationernas och händelsernas mening och innebörd ligger hos dem själva – det är bara för oss att uppfatta deras olika innebörd, vad de står för, vad de betyder.
Den kognitiva semantiken knyter an till rationalism och tysk fenomenologi. Mening och innebörd i det uppfattade och föreställda skapas i vårt sinne, mentalt. Den är i den meningen en form av konstruktivism.
Inferring semantics: att förstå innebörden (av ett ord eller uttryck). Barn i 2–5-årsåldern lär sig betydelsen av ett ord i timmen under den vakna delen av dygnet. De drar av sammanhanget slutsatser (genom inferens) om innebörden i nya ord som de får höra.
Relaterade sökord:
affordance, begrepp, betydelse, konstruktivism, lexikologi, lingvistik, ontologi, romantik, semantisk association, semantisk differential, semantisk kodning, semantiskt nätverk, semantiskt system, semiologi, semiotik, talhandling, term.
Ordformer:
Adjektiv: semantisk (eng: semantic, semantical).
Adverb: semantiskt (semantically).
Etymologi: Semantik är bildat av det grekiska ordet σημαίνειν {uttal: sämaj´neijn} 'visa', 'ange betydelse', 'beteckna'; av σῆμα {uttal: sä´ma} 'tecken'.
Beträffande ändelsen -ik, se under -ics.
["semantiskt system","semiologi","mening","-ics","filosofin","ontologi","talhandling","språkvetenskapen>>lingvistik","konceptuell","lingvistik","constructs","inferens","empirismen","semantiskt minne","episodminne","psykoanalys","lexikologi","psykodynamisk teori>>psykodynamisk","fenomenologi","betydelse","romantik","rationalism","affordance","konstruktivism","semiotik","semantisk differential","semantisk association","semantiskt nätverk","semantisk kodning","constructs","begrepp","term","-ics"]- företeelser som vi uppfattar med våra sinnen eller som vi tänker på,