1. Utbildningsställe, skola, där eleverna får växa i kunskap och skicklighet innan de kommer ut i arbetslivet. På svenska har ordet seminarium använts i denna betydelse om lärarseminarier, på engelska om skolor för prästutbildning: seminaries (sigularis: seminary [ˈsemɪnəri]. På engelska kan ordet seminar användas även som liktydigt med group supervision, grupphandledning.
2. Utbildningsform som i motsats till undervisningsformer som föreläsning, lektion och handledning består i att deltagarna liksom i en studiecirkel i diskussionsform belyser en fråga eller ett tema eller i diskussionsform diskuterar en text (i många fall en som skrivits av deltagare i seminariet).
Seminarier i denna form används dels i forskarutbildning, dels för träning i kritiskt och självständigt tänkande och självstyrt lärande. Seminarier i denna betydelse kan vara lärarledda (med läraren som ordförande, inte som undervisare) eller lärarlösa.
3. Stormöten, föreläsningar och liknande aktiviteter som syftar till att göra elever eller deltagare av annat slag engagerade och delaktiga.
Seminarier som form för lärandestyrda studier
I pedagogisk psykologi och teori har själva seminarieidén (seminarium i betydelse 2) kommit att framstå som en antiauktoritär modell för lärande.
Det som då betonas är lärandet som process hos de lärande, självstyrt lärande, aktivt samspel mellan de lärande - med lärare som handledare och vägledare och inte som undervisare.
Eleverna blir då inte elever i traditionell betydelse utan lärande individer i samspel med andra och lärandet ingen inlärning utan kunskaps- och kompetensutveckling.
På 1970- och 1980-talen var många därför noga med att skilja mellan auktoritära, lärarstyrda "undervisningsformer" och frigörande, elevbaserade "studieformer". Seminarier är i detta perspektiv en lärandeform och studieform och inte en undervisningsform.
Relaterade sökord:
casemetod, coaching, Erhard Seminars Training, kvalitetscirkel, mentorskap, problembaserat lärande, självstyrt lärande, sokratisk samtalsstil.
Etymologi:
Latin: seminarium {uttal: semina´riumm} 'plantskola' (jordlott
där man sätter fröer för att gro och växa av egen kraft till viss storlek, innan de
planteras ut); av semen {uttal: se´menn} 'frö' + ändelsen -arium 'ställe' (för något, till exempel i ord som solarium och akvarium).
["problembaserat lärande","självstyrt lärande","Erhard Seminars Training","kompetensutveckling","grupphandledning","mentorskap","sokratisk samtalsstil","casemetod","coaching","kvalitetscirkel","problembaserat lärande"]