Definition
Period i djurs eller människors liv då de är mer 'känsliga' för intryck som formar deras utveckling, för många djurs del i frågan om prägling, för människans del i fråga om bland annat språkinlärning och språkutveckling, affektreglering, anknytning med mera.
Teorin om sensitiva perioder (kritiska perioder, utvecklingsfönster) är ett alternativ till behaviorismens inlärningsteori enligt vilken allt beteende förvärvas genom betingning.
Fenotypisk plasticitet
Förekomsten av sensitiva eller kritiska perioder eller utvecklingsfönster (eng: developmental windows) hänger samman med fenotypisk plasticitet, det vill säga i anlagen inlagd beredskap att utveckla eller inte utveckla ett anlag respektive att utveckla alterativa anlag till olika fenotypiska mönster beroende på omständigheter i den miljö som individen utvecklas i.
Betydelsen av stimulerande miljö för lärandet
Uppfattningen att en särskilt stimulerande miljö ("enriched environment") skulle främja lärandet hos djur och den personliga och intellektuella utvecklingen hos människor verkar gälla endast i begränsad omfattning och för uppväxt i extremt utarmad eller extremt berikande miljö.
Relaterade sökord: anknytningssystem, hjärnans plasticitet, möjlighetsfönster, utvecklingspsykologi.
Terminologi: Med 'kritisk' avses att perioden är avgränsad och i den meningen avgörande för om visst anlag i genotypen ska utvecklas och ta form i fenotypen (faktiskt utseende eller beteende).
Med sensitiv avses att individen är speciellt känslig för intryck då det gäller utveckling av vissa funktioner under en begränsad period.
Alla gör dock inte denna distinktion.
I termen 'utvecklingsfönster' har man öppning och stängning av fönster för insläpp och avstängning av information som metafor.
["kritisk period","hjärnans plasticitet","utvecklingspsykologi","utvecklingsfönster","möjlighetsfönster","metafor","behaviorismen","beteende","betingning","anknytningssystem"]