separation theory [ˌsɛpəˈreɪʃən ˈθɪərɪ]
En av den amerikanske psykologen Robert Firestone (f 1930) utvecklad teori (numera företrädd av hans dotter Lisa Firestone och andra psykologer inom The Glendon Association) om hur en del av personligheten skiljs ut, separeras, från det verkliga självet (eng: the real self) och bildar vad de kallar antisjälvet (eng: the anti-self).
Det finns en andra betydelse i ordet separation som kommer till uttryck i denna teori, nämligen det som Firestone kallar differentiering (eng: differentiation); att skilja ut sig själv som självständig, autonom person med förmåga att fritt kunna knyta an till andra i olika typer av relationer, att differentiera sig (eng: differentiate oneself) från destruktiva tankar och känslor som uppstått under uppväxten till följd av främst föräldrarnas kritik och avvisande, fientliga hållning.
Antisjälvsystemet (eng: the anti-self system) tar form genom en delning av personligheten (eng: division of the mind). Den sker genom att individen under uppväxten upplever en lättnad i att identifiera sig med föräldern som är anknytningsperson och tar över dennes kritiska hållning riktad mot det egna jaget. Enligt psykodynamisk teori är det fråga om en identifikation med angriparen (eng: identification with the aggressor).
Den bindning i fantasin (eng: the fantasy bond), som uppstått redan under spädbarnstiden, fortsätter upp i vuxen ålder och leder till en negativ självbild, som gör sig påmint i form av en kritisk inre röst (eng: your critical inner voice).
Relaterade sökord: anknytning, dissociation, ego-state therapy, identifikation, individuation, jagtillstånd, multipla självtillstånd, narcissism, separation-individuation, voice therapy.
["anknytning","identifikation","jaget","personligheten","identifikation med angriparen","differentiering","separation-individuation","bindning","voice therapy","narcissism","psykodynamisk","dissociation","individuation","självbild","självet","ego-state therapy","jagtillstånd","multipla självtillstånd"]