Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "sinnesillusion, sinnesvilla":
sinnesillusion, sinnesvilla
sensory illusion [sɛnsəri ɪˈluːʒn], optic illusion [ˈɒptɪk ɪˈluːʒn, USA-uttal: ɑptɪk ɪˈluːʒn], optical illusion, visual illusion [ˈvɪʒʊəl eller ˈvɪzjʊəl ɪˈluːʒn, USA-uttal: ˈvɪʒuəl ˈluʒən]
En sinnesillusion är en feltolkning som hänger ihop med hur sinnena fungerar och hur föreställningar bildas av de intryck som sinnena tar emot. Det kan gälla synen, hörseln, lukten, hudsinnena, muskelsinnet och balanssinnet. De engelskspråkiga termerna optic illusion och visual illusion avser givetvis endast synvillor.
Sinnesillusioner av olika slag
Ordet sinnesillusion används i den här artikeln om en illusion som består i att stimuli ger upphov till felaktig perception (= varsebliven verklighet).
Sinnesillusioner kan vara rent sinnesfysiologiska
som när vi får en efterbild av ett starkt ljus eller tycker att stora föremål som tåg och bilar ser ut som leksaker när de betraktas från långt håll eller som när rotation av kroppen i en riktning upphör och då ger en förnimmelse av rotation i motsatt riktning.
Sinnesillusioner kallas perceptuella illusioner (eng: perceptual illusions)
när de uppstår genom feltolkningar på grund av likhet mellan det verkliga föremålet och det man felaktigt uppfattar att det är,
när de är feltolkningar av linjers längd som i [exturl:Müller-Lyer-illusionen|https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCller-Lyer-illusionen] och buktning av den typ som man åstadkommer i teckningar av typen [exturl:Herings illusion|https://sv.wikipedia.org/wiki/Herings_illusion],
när vi i hastigheten tycker att vi ser en teckning av en [exturl:verklig trappa i en fyrkant|https://sv.wikipedia.org/wiki/Penroses_trappa] eller en omöjlig triangel som [exturl:Penrosetriangeln|https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_om%C3%B6jliga_triangeln] men vid närmare betraktande upptäcker att det är fråga om så kallade omöjliga figurer (egentligen figurer av omöjliga föremål).
Associativ feltolkning av sinnesintryck
Feltolkning av sinnesintryck, till exempel att i hastigheten associera en käpp i skogen till föreställningen om en orm (en form av synillusion, visuell illusion, eng: visual illusion, visual perceptual illusion), att höra åskans muller som en sprängning (en form av hörselillusion, akustisk illusion, eng: auditory illusion), att uppfatta en våt näsduk i fickan som en groda (en form av känselillusion, eng: tactile illusion, illusory tactile perception), att uppfatta lukten av rök som en begynnande eldsvåda (en form av luktillusion, eng: olfactory illusion) och så vidare.
Dessa är en typ av vad man skulle kunna kalla associativ feltolkning av sinnesintryck (eng: false interpretation of sense impressions, false interpretation of sensations), därför att det uppstår en association till något annat än det som sinnena verkligen reagerar på.
Feltolkning beroende på optiska fenomen
En penna som man sticker ner i klart vatten ser ut att vara bruten precis i vattenlinjen. Det är ett rent fysikaliskt brytningsfenomen hos ljusstrålarna som i [exturl:den här illustrationen|https://www.pikist.com/free-photo-vybaq/sv].
Att de ljusstrålar som formar en regnbåge är krökta är ett fullt korrekt synintryck eftersom de verkligen bågnar när de bryts i regndropparna (på samma sätt som ljusstrålarna från pennan bryts där den sticks ner till hälften i en vätska).
I viss mening är regnbågen en synvilla. Den finns inte som en båge på himlen utan är färger som uppstår när solljuset bryts genom regndropparna och träffar djurs och människors ögon.
Månillusionen – att månen ser större ut vid horisonten än högre upp på himlen – anses vara ett rent fysikaliskt optiskt fenomen. Men det kan också vara ett gestaltpsykologiskt. Månen uppfattas som stor i förhållande till trädtoppar och hustak men liten i förhållande till himlavalvet.
Samma sak med bristande storlekskonstans – att tåg, bilar, hus och andra föremål ser väldigt små ut på långt avstånd än på nära håll. Ljuset från dem träffar allt mindre del av näthinnan ju längre bort de förflyttar sig. På stora avstånd korrigeras det inte av funktionen storlekskonstans.
Missvisande nervprocesser i sinnesorganen
Sinnesintryck kan vara falska, som när personer med till exempel en protes för en amputerad lem uppfattar att tryck, beröring, värme, kyla och smärta kommer från den bortopererade kroppsdelen. En typ av sinnesillusion som alla har erfarenhet av är upplevelsen av att tåget (eller annat fordon) som man sitter i börjar röra sig men strax därefter upptäcker att det var tåget (fordonet) bredvid som satte sig i rörelse.
Illusoriska figurer, paradoxillusioner
Omöjliga figurer är av en annan typ än illusionerna men räknas till dem. De är inte i sig själva omöjliga eller mångtydiga som de är tecknade, målade eller fotograferade men ger intryck av omöjliga företeelser, till exempel den ovannämnda omöjliga trappan och triangeln.
De kallas paradoxillusioner (eng: paradoxal illusions) därför att de inte kan motsvaras av verkliga föremål.
Dubbeltydiga och reversibla figurer
Figurer som Neckers kub och Rubins vas är inte några verkliga illusioner. De är ritade på sådant sätt att de är två bilder i en enda teckning. Det kan illustreras med den [exturl:här bilden|https://sv.wikipedia.org/wiki/Optisk_illusion#/media/Fil:Duck-Rabbit_illusion.jpg] som föreställer både ett kanin- eller harhuvud (när man följer bilden från vänster till höger) och ett ankhuvud (när blicken går från höger till vänster).
Förväxling av begreppen hallucination och illusion
Fantosmi (eng: phantosmia [fænˈtɒzmɪə], phantom smell, olfactory hallucination) är en hallucination av att man känner att det luktar något fast det inte finns någon lukt. Fenomenet kallas ibland felaktigt luktillusion, olfaktorisk illusion (eng: olfactory illusion). Många forskare ifrågasätter att det kan finnas illusioner på luktens område. Man kan ta fel på lukter men det räknas logiskt sett inte till illusioner i vanlig mening. Däremot är lukthallucinationer ett oomtvistligt fenomen.
Sinnesillusionerna och psykologisk teori
Av många betraktas sinnesillusionerna som psykologiska kuriosa utan betydelse för psykologisk teoribildning. Av andra tillmäts de stor betydelse.
I den idealistiska tanketraditionen och i den filosofiska rationalismen gäller uppfattningen att begrepp och matematiska formler, den mänskliga andens verktyg, är den sanna verkligheten. Tingens värld är en skuggvärld utan egentlig verklighet. Det kan man då bevisa genom att hänvisa till bland annat de illusoriska, motsägelsefulla, undanglidande fenomen som vi stöter på när vi konfronteras med olika typer av illusion.
I den psykologiska riktning som kallas gestaltpsykologin och senare inom konstruktivismen har man sett illusionerna som ett bevis på att vår verklighet gestaltas i ett samspel mellan omvärld och psyke.
Företrädare för empirism och positivism hävdar att den av sinnena konstaterade verkligheten är den sanna verkligheten. Sinnesillusionerna visar enligt dem att det är yttre fenomen, till exempel dubbeltydigheten i vissa teckningar, som ger upphov till sinnesillusioner. Genom att vissa figurer är så tecknade att de åstadkommer illusioner visar om något, hävdar man, att vårt sinne och medvetande formas av yttre faktorer.
Relaterade sökord:
Baldwins illusion, fantomförnimmelse, hallucination, Herings stjärnfigur, Kanizsatriangel, kognitiv illusion, Müller-Lyer-illusionen, månillusionen, Neckers kub, omöjlig figur, Penrosetriangeln, perceptionsstörning, Poggendorffillusionen, Ponzoillusionen, Rubins vas, Schröders trappa, Scriptures kuber, Zöllnerska mönstret.
["Charpentiers illusion","perceptuell","muskel- och rörelsesinne>>kinestesi","stimulis","stimuli","sinnesfysiologiska","synen","hörseln","lukten","hudsinnena","muskelsinnet","balanssinnet","syn","hörsel","känsel","lukt","smak","association","reversibel figur","Baldwins illusion","Herings stjärnfigur","Kanizsatriangel","Kanizsas triangel","perceptionsstörning","månillusionen","storlekskonstans","empirism","positivism","Efterbilder","efterbild","fantomförnimmelse","stimulis>>stimulus","perceptionen","perception","Müller-Lyer-illusionen","Neckers kub","kognitiv illusion","dubbeltydig figur","omöjlig figur","efterbilder","Penrosetriangeln","Poggendorffillusionen","Ponzoillusionen","Schröders trappa","Scriptures kuber","Zöllnerska mönstret","Rubins vas","kognitiv","begrepp","teoribildning","idealistiska","rationalismen","hallucination","gestaltpsykologin","getaltpsykologiskt","konstruktivismen"]