

Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "själ, själsliv":
själ, själsliv
soul [səʊl], mental life [ˌmɛntəl ˈlaɪf]
Ande, psyke, medvetande, det mentala.
Svårigheten med ett sådant ord som 'själ' är att det för olika människor och i olika religioner, filosofiska system och kulturer har olika innebörd (mening) och därmed också betecknar (refererar till, används om) olika typer av fenomen.
Somliga använder ordet om något icke-kroppsligt tänkande och kännande väsen i den enskilda människan, antingen försvinnande i samband med döden eller fortlevande i en högre värld eller i nya individer.
Andra använder själ och det själsliga om något som befinner sig utanför de enskilda individerna och som dessa har del i men som också kan se på individen utifrån som vid nära-dödenupplevelser. Vi anses då ha del i en världssjäl som genomsyrar hela kosmos och kan i enstaka ögonblick uppleva att vår egen själ har del i denna för oss i övrigt fördolda värld.
Denna tanke finns såväl inom religionspsykologi, transpersonell psykologi, olika religioner, diverse former av mysticism och i sådan filosofisk spekulation som utgår från kvantfysiken och utifrån den kommer fram till att allt är sammankopplat som i ett hologram.
Bland mystiker finns en liknande föreställning om att det finns en från hjärnan skild världssjäl som genomsyrar hela kosmos och som vi var och en av oss har del i. Transpersonell psykologi hör hit.
Hos en del psykologer och psykiatrer som hos den amerikanske psykologen Abraham Maslow (1908-1970) och psykiatern Roberto Assagioli (1888-1974) fanns föreställningar om att vårt eget sinne är en del av en överpersonlig andlig verklighet som vi kan nå i höjdpunktsupplevelser och genom en högre form av självförverkligande.
Religiösa perspektiv
I de flesta religioner finns det föreställningar om en själ i varje människa, som har eller kan få kontakt med en översinnlig värld och den eller de gudar som finns där. I Platons dialoger åberopar sig Sokrates på den vistelse i idévärlden, den sanna världen, som hans själ haft under själavandringen, en föreställning som tog lite olika form i Grekland och i Indien på den tiden.
Humanistiska och existentialistiska perspektiv
I humanistisk psykologi lägger man vikt vid människors upplevande och är mindre engagerad i frågan om det finns ett själsliv som är beroende eller oberoende av processerna i hjärnan.
I de flesta former av existentialism och existentiell psykoterapi uppfattar man kropp-själen (eng: body-mind) som en oupplöslig enhet och helhet, på ett konstlat sätt uppdelad i somlig religion, filosofi och i en del av psykologin.
Psykobiologiskt, naturvetenskapligt perspektiv
Föreställningen om en själ som bärare av vårt jag och vårt medvetande har sitt ursprung i människors försök att förklara skillnaden mellan det uppfattade och själva uppfattandet (medvetna intryck och föreställningar), långt innan nervsystemets och hjärnans funktioner var kända.
Att föreställningar om en icke-materiell själ som eventuellt fortsätter sin existens efter individens död, har en stark förankring i vårt känslo- och behovsliv, band annat därför att tanken på en själ ger våra upplevelser och tankar en legitimitet av överjordisk och övernaturlig karaktär men också därför att det lindrar ångesten inför död och försvinnande. I biologiskt perspektiv är själslivet, både det medvetna och omedvetna, en biologisk funktion som delvis består av medvetna processer, under utvecklingens gång utformade på olika sätt hos olika arter med tydlig inriktning på att kunna svara för individernas överlevnad och varje arts fortbestånd.
Begreppen själ och ande i nutida psykologi
Begreppen själ och ande som psykologiska begrepp är aktuella främst i religionspsykologin, parapsykologin och i sådan psykologi som knyter an till Carl Gustav Jungs analytiska psykologi, där man gör skillnad mellan
själ (eng: soul) = det individuella själslivet i betydelsen psyke (tyska: Psyche), (eng: mind, psyche), det som gör organismen levande och innehåller både medvetet och omedvetet
och
ande (tyska: Geist) (eng: spirit) som är ett överindividuellt väsen eller överindividuell princip, som kan finnas i det kollektivt omedvetna och ta sig uttryck i fantasier, drömmar, symboler osv som emanerar från arketyperna.
Själsliv (eng: mental life, inner mental life): Icke-psykologiskt ord för det psykiska, det mentala, tidigare uppdelat på kunskapsliv, känsloliv och viljeliv. (Ordet 'liv' har här innebörden 'funktion'.
Besjälad (eng: ensouled): Att ha en själ.
Relaterade sökord: andlighet, kropp och själ, medvetande, mind, parallellteori, parapsykologi, psyke, psykofysik, psykofysisk, reduktionism, själsförmögenhet.
Etymologi:
Ord som själ, Seele, soul och motsvarande ord i andra germanska språk kommer från ett förgermanskt ord: saiwalō.
["medvetande","filosofiska","refererar>>begrepp","system","kulturer","funktion","mening","psykologer","psykiatrer","psykologen","psykiatern","Carl Gustav Jungs","Carl Gustav Jung","fantasier","föreställningar","föreställning","drömmar","symboler","arketyperna","religionspsykologi","transpersonell psykologi","Transpersonell psykologi","mysticism","mystiker","psykiatrer","filosofisk","mind","kropp och själ","andlighet","själsförmögenhet","kollektivt omedvetna","omedvetna","parapsykologin","parapsykologi","perspektiv","psykofysik","utvecklingens>>darwinism","mind","hologram","översinnlig","psykofysisk parallellteori","komplex","andlig","Platons","Sokrates","idévärlden","nära-dödenupplevelse","reduktionism","Abraham Maslow","Roberto Assagioli","kropp-själen","humanistisk psykologi","höjdpunktsupplevelse","självförverkligande","existentialism","existentiell psykoterapi","psyke"]

