Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "själv, självet":
själv, självet
self [sɛlf], the self
1. En persons alla befintliga egenskaper och resurser, ett individuellt själv, det personliga jaget (eng: the personal self). I denna betydelse är 'självet' liktydigt med psykologins begrepp 'personlighet' (eng: personality), enligt vad man i Acceptance and Commitment Therapy kallar the conceptual self, alternativt self as content.
2. Det totala och fluktuerande jag som ställer sig utanför den egna personen i en utifrånuppfattning av sig själv (i betydelse 1 ovan): föreställningar (självbild), kunskap (självkännedom), förmåga agera och reagera (självkontroll), impulsivitet (bristande förmåga till kontroll), attityder och värderingar om den egna personen samt självvärdering (som bas för självkänsla).
I Acceptance and Commitment Therapy kallas detta jag eller själv the transcendent sense of self eller bara sense of self. Genom denna självkänsla som både är jagets centrum och dess utifrån-perspektiv på the self as content (allt vad jaget gör, känner, tänker, vill och värderar) uppstår the self as context, en jagupplevelse av hela en själv. Mer om detta finns under sökordet känsla av själv.
Olika betydelse i olika psykologiska riktningar
Beroende på hur man i olika psykologiska teorier uppfattar det mänskliga själslivet kan ord som själv och självet ha betydelser som är vitt skilda, vilket lätt leder till missförstånd och feltolkningar. Några vanliga betydelser:
- man själv som person, hela ens jag eller personlighet (en betydelse som gör att self ibland översätts med "jag" på svenska), betydelse 1 ovan, ofta omtalat i plural som de olika själv som man har i olika situationer, the conceptualized self i ACT, Acceptance and Commitment Therapy,
- allt som människor menar när de talar om "sig själva", betydelse 2 ovan, även här ofta i plural som flera olika själv,
- psyket som helhet och som ansvarigt för individens tankar och handlingar, i den teori som utvecklades av Carl Gustav Jung (1875-1961) på en gång a) en kärna i psyket som organiserar, uppfinner, skapar och ger upphov till drömmar (se under jaget) och b) hela psyket med alla dess resurser inklusive arketyperna och jaget som en kärna i medvetandet medsymboler för detta som cirkeln, kvadraten och mandalan (en rund, ofta symmetriskt ordnad bild)
- ett extra själv eller jag som ställer sig utanför den person man totalt sett är, samma som sense of self (förnimmelse av mig själv) eller trancendental self (transcendentalt jag) som i Acceptance and Commitment Therapy, och som betydelse 2 under självmedvetande,
- en bild av sig själv som uppstår genom de reaktioner på ens egen person i olika sociala sammanhang, uttryckt termen den generaliserade andre,
- det transpersonella i den enskilda personen, Självet med stort S, som det skrivs i framställningar om och inom psykosyntesen, en del av det kollektivt omedvetna, alltför omfattande för att bli föremål för jagets medvetna aktivitet, men där motsatser efter hand förenas i den process som kallas individuationen.
Självscheman
I kognitiv terapi lägger man stor vikt vi de föreställningar och grundläggande antaganden individen har om sig själv (självscheman) och om villkoren för att kunna acceptera sig själv. Till de grundläggande attityder som antas predisponera för utvecklingen av olika typer av psykopatologi hör att självkänslan knyts till lusten att alltid vara omtyckt eller att alltid prestera bra.
Den grandiosa självbilden
Inom psykoanalytisk självpsykologi söker man tydliggöra individens ambitioner och ideal samt i vilken mån självet är sammanhängande eller fragmenterat. Heinz Kohut (1913-1981) har beskrivit "den grandiosa självbilden" och "den idealiserade föräldrabilden" som två patologiska självstrukturer.
Känsla av själv
I utvecklingspsykologin har Daniel Stern (1934-2012) lanserat en teori om självutvecklingen som gäller barnets känsla av själv från spädbarnsåldern till skolåldern.
Relaterade sökord:
arbetssjälv, differentiering, generaliserade andre, individualitet, jaget, känsla av själv, kärnsjälv, möjliga själv, objektrelationsteori, proteanskt själv, protosjälv, RIG, speglad känsla av själv, självbild, självexpansion, självförverkligande, självkategorisering, självmedvetande, självschema, social identitet.
["jaget","objektrelationsteori","självkategorisering","arbetssjälv","RIG","individualitet","differentiering","generaliserade andre","social identitet","personlighet","Acceptance and Commitment Therapy","Carl Gustav Jung","arketyp","transpersonell","kollektivt omedvetna","individuation","kognitiv terapi","kärnsjälvet","självförverkligande","självexpansion","självmedvetande","självpsykologi","Heinz Kohut","Daniel Stern","psykosyntes","speglad känsla av själv","känsla av själv","proteanskt själv","protosjälv","kärnsjälv","möjliga själv","självbild","självschema","psykosyntesen"]