self-image [ˌsɛlfˈɪmɪdʒ], self-picture [ˌsɛlfˈpɪktʃə], self-representation [ˌsɛlfˌrɛprɪzenˈteɪʃn], representation of the self, self-view [ˈsɛlfvjuː], self-construal [ˌsɛlfkənˈstruːəl]
Den föreställning man gör sig om sig själv utifrån sådant i ens liv som upplevts som centralt och viktigt och hur man reagerade på det, vilka drömmar och fantasier man har och vilka egna initiativ som man tagit och tar i olika situationer eller skulle vilja ta i framtiden.
Brister i realistisk självuppfattning har visat sig ha betydelse för till exempel missbrukares återanpassning till arbets- och samhällsliv efter avslutad behandling.
Self-representation
Det engelska uttrycket self-representation [ˌsɛlfˌrɛprɪzenˈteɪʃn] används även om att representera sig själv i en rättegång.
I objektrelationsteori är object representation (hur man föreställer sig modern och andra man relaterar till) motsatsen till self-representation.
I kognitiv psykologi förklarar man människors självbild som en struktur av föreställningar, ett schema och använder därför ordet självschema som alternativ till ordet självbild.
Relaterade sökord: default, jagideal, kroppsmedvetande, kroppsschema, livstema. narcissism, objektrepresentation, självbiografiskt minne, självet, självdefinition, självkännedom, självperception, självschema, självuppfattning.
Terminologi:
Om man aktivt försöker förstå vem man är i ett visst socialt sammanhang, till exempel som invandrare, används i många fall, särskilt i USA, på engelska ordet self-construal, ett ord som också kommit att vara liktydigt med 'självbild' med nyansen 'den bild man gör av sig själv' (beroende på sammanhanget eller beroende på eventuella avvikelser i utseende eller beteende).
["jagideal","kroppsmedvetande","självbiografiskt minne","kroppsschema","självdefinition","självschema","struktur","föreställningar","schema","självuppfattning","narcissism","default","objektrelationsteori","självkännedom","object representation","självperception","objektrepresentation","självet","livstema"]