1. En minnesfunktion som gör att vissa händelser i individens liv (gruppens liv) blir särskilt viktiga för upplevelsen av egen identitet, vem man är och vad man varit med om.
Det är en funktion som är känslig för social och kulturell påverkan: vad som allmänt anses värdefullt och viktigt att komma ihåg i den egna personliga livshistorien.
En ofta nämnd utforskare av det självbiografiska minnet är den brittiske psykologen och neuroforskaren Kit Pleydell-Pearce.
Det episodiska minnet omfattar fler händelser än självbiografiska. Man kan därför säga att det självbiografiska minnet är en form av episodiskt minne eller en del av detta. Många sätter dock likhetstecken mellan dem.
2. Minnesbilder av tidigare situationer och händelser (självbiografisk information (eng: autobiographical information) i den egna livshistorien, sådant som skapar en självbild. De finns som strukturer i hjärnan, vissa av dem möjliga att återkalla som medvetna processer, andra icke-medvetna men med mer eller mindre stark påverkan på den egna självbilden och egna värderingar och attityder.
Generellt minne, generella minnen (eng: general memory, general memories): självbiografisk minnesbild av allmänt slag som när man tänker tillbaka på och sammanfattar intrycket av resor, skolkamrater, turerna till badstället och så vidare.
Specifikt minne, specifika minnen (eng: specific memory, specific memories): självbiografisk minnesbild av enskild händelse som när man tänker på tillfället då man blev biten av en hund, blev inlagd på sjukhus som tioåring, gjorde uppkörning för körkort och så vidare.
Relaterade sökord: autofiktion, berättande själv, dynamiskt minne, episodiskt minne, reminiscens, självbiografisk minnesspecificitet, narrativ, självbiografisk rekapitulation, självbiografiskt minnestest, självet.
["episodiskt minne","minnesfunktion","reminiscens","dynamiskt minne","autofiktion","berättande själv","narrativ","självbiografisk minnesspecificitet","självbilden","självbild","självbiografiskt minnestest","självbiografisk rekapitulation","värderingar","attityder","självet","identitet","funktion"]