På svenska även: egenförmåga.
Termen används vanligen i betydelsen 'upplevd självförmåga' ('upplevd egenförmåga').
'Självförmåga' ska därför läsas som upplevd egen förmåga att hantera viss given situation eller händelse.
Ett närbesläktat begrepp är det som på engelska heter sense of capacity och som används som liktydigt med uttrycket self-efficacy belief, bland annat inom arbetsterapin i den modell som kallas MOHO.
Begreppet self-efficacy (adjektiv: self-efficacious [ˌsɛlfɛfɪˈkeɪʃəs]), som myntats av Albert Bandura (1925-2021), betecknar ett fenomen som är situationsspecifikt i den bemärkelsen att en individs självförmåga kan variera starkt mellan olika situationer. I detta avseende skiljer det sig från begrepp som till exempel inre kontroll-lokus och optimism, som syftar på mer generella förväntningar om egen kontroll över situationer i allmänhet, respektive ett positivt utfall av skeenden i allmänhet.
I sin första version av teorin om självförmåga byggde Bandura på social inlärningsteori. Han hade då ett behavioristiskt sätt att tänka. Han avsåg "visad självförmåga", "visad" i betydelsen observerad och registrerbar, inte upplevd. Det berodde på att man i den äldre behaviorismen inte studerade eller hade teorier om vad som försiggår inne i djurs och människors medvetande.
När sedan Bandura utvecklade sin grundsyn i kognitiv riktning till socialkognitivism, kom termen självförmåga att stå för "upplevd självförmåga" (perceived self-efficacy), det vill säga tilltro till egen förmåga att klara en viss uppgift vare sig denna tilltro kan noteras av andra eller inte.
Personer med svag tillit till sig själva känner sig blyga, osäkra och hämmade kan genom psykologisk behandling få systematisk träning i att uppleva bättre självförmåga.
Den upplevda självförmågan i olika situationer är enligt Bandura en viktig faktor för förmåga att hantera den egna verkligheten.
Han fann också att positiva effekter av psykoterapi i många fall beror enbart på att klienterna genom terapin fått en förhöjd upplevd självförmåga.
Craig C. Pinder, känd amerikansk organisationspsykolog, har i sina teorier om hur människor fungerar i arbetslivet använt sig av Banduras begrepp självförmåga.
Upplevd förmåga: 1. upplevd självförmåga, 2. upplevd förmåga hos någon man hyser tillit till.
Relaterade sökord: Albert Bandura, compassionfokuserad terapi, egenmakt, klientcentrerad, positiv psykologi, självbestämmandeteorin, självförtroende, självstyrning.
Skrivsätt: på engelska även utan bindestreck: self efficacy.
["Albert Bandura","klientcentrerad","compassionfokuserad terapi","självhävdelseträning","självförtroende","kontroll-lokus","optimism","social inlärningsteori","psykologisk behandling","självbestämmandeteorin","egenmakt","psykoterapi","MOHO","positiv psykologi","social inlärningsteori","kognitiv","socialkognitivism","självstyrning"]