Belöning som man ger sig själv för ett beteende som man tidigare inte klarat av, till exempel att sluta röka. Träning i självförstärkning ingår i kognitiv beteendeterapi och är i regel en god hjälp vid införandet av nya vanor.
Självförstärkning är ett begrepp som hör hemma i kognitiva versioner av behaviorism och beteendeterapi. Man sätter inte fokus på själva konsekvenserna av ett beteende utan på den uppfattning (kognitivt) som individen bildar sig om det.
Self-reinforcement contingency
Självförstärkningskontingens: samband, beroende eller koppling mellan ett ett beteende (en eller flera responser), stimuli (en sak, situation eller händelse), beteendets konsekvenser och mer eller mindre självförstärkning i form av att känna sig nöjd med vad man åstadkommit (så att beteendet i fråga kommer att upprepas som respons till samma eller liknande stimuli).
Self-reinforcing system
Självförstärkningssystem, självförstärkande system. Sammansatta inre och yttre reaktionsmönster som utvecklas hos oss människor i form av benägenheter att gilla och ogilla, belöna och bestraffa våra beteenden, ibland godtagbara, ibland inte. Mycket beror då på hur hög eller låg anspråksnivå man har för varje typ av handling eller beteende.
Relaterade sökord: betingning, förstärkning, förstärkningskontingens, kognitiv beteendeterapi, monitorera, social inlärningsteori.
Pluralformer av de engelskspråkiga termerna: reinforcements, self-reinforcement contingencies, self-reinforcing systems.
Adjektiv: self-reinforcing.
["betingning","monitorera","anspråksnivå","responser","kognitiv beteendeterapi","behaviorism","beteendeterapi","beteende","handling","stimuli","kognitiva","förstärkningskontingens","förstärkning"]