1. Att lösa speciellt medicinska, psykologiska och sociala problem som man har på egen hand utan hjälp av någon som är professionell på området (till exempel läkare, psykolog, socialsekreterare).
2. Att utveckla sig själv som människa, öka sin arbetsförmåga, lära sig klara fler typer av uppgifter, få ökad självkännedom och självkänsla.
Självhjälp under 1960- och 1970-talens demokratieringsvågor
Under de omvälvande åren kring 1968 års studentrevolt i Paris uppstod en nutida självhjälpsrörelse (eng: self-help movement) som hade sin grund i den allmänna misstron mot experter och överhet och hoppet om en långtgående demokratisering.
Den vanliga människan skulle själv, antingen på egen hand eller i grupper av jämlikar, lära sig hantera sina svårigheter och komma fram till egna lösningar och åtgärder. Vi fick självhjälpsprogram och självhjälpsböcker med samma funktion som nutida appar.
På hälso- och sjukvårdens område lanserades begrepp som egenvård och självvård (eng: self-care).
Självhjälp förekommer numera i stor utsträckning som en metod för psykoterapi.
En ny självhjälpsrörelse på 2000-talet
I början av 2000-talet uppstod en ny självhjälpsrörelse, nu med andra förtecken än på 1960-talet. Globalisering, individualisering, privatisering och strävan hos många människor att själva kunna ta ställning i olika frågor har stimulerat utgivning av en mängd självhjälpsböcker och motsvarande information på internet. Tilltron till experter hade återvänt men nu i den formen att människor i större utsträckning än vid mitten av 1900-talet har möjlighet att ta ställning till experternas information, rekommendationer och åtgärdsmodeller.
Detta gäller i hög grad på områden som psykologi och psykoterapi, där det handlar om självhjälpsteknik av olika slag med mystik och meditation som ena ytterligheten och kognitiv beteendeterapi (KBT) som den andra. Det sker till exempel med hjälp av applikationer (appar i form av hälsoappar och psykologiappar) som laddas ner i mobiltelefoner.
Det handlar om det som sedan gammalt kallas "hjälp till självhjälp".
Självhjälpsindustrin: Felaktig översättning av engelskans the self-help industry, självhjälpsbranschen. Det är en bransch som till viss del kan liknas vid en industri i detta ords betydelse på svenska – med en marknad som globalt omsätter miljarder kronor om året. Vinstintressen, inte omtanke, styr den större delen av marknadsföringen. Man ger ut självhjälpsböcker, självhjälpsappar och annat material för människors egenvård (eng: self care).
Relaterade sökord: egenmakt, e-hälsa, hälsolitteracitet, internetterapi, personcentrerad, populärpsykologi, självhjälpsgrupp, självstyrning, stepped care, vardagspsykologi.
["självhjälpsrörelse>>självhjälpsgrupp","självhjälpsgrupp","internetterapi","professionell","individualisering","appar>>psykologiapp","psykoterapi","populärpsykologi","vardagspsykologi","kognitiv beteendeterapi","stepped care","psykologiappar","självstyrning","e-hälsa","personcentrerad","hälsolitteracitet","egenmakt"]