Övergripande tankestruktur (eng: conceptual structure) om vad man själv är för person, till exempel några av följande i viss kombination eller konstellation: kvinna, man, tonåring, intellektuell, konstnärlig, praktisk, öppen, sluten, ekonomisk, generös, charmig, tråkig osv.
Ett självschema är övergripande i den meningen att det inverkar på vilka egenskaper i övrigt och vilka handlingar som upplevs som förenliga med den självuppfattning som styrs av självschemat.
Det är relativt varaktigt över tid men förändras då och då, när man tycker att man håller på att ändra syn på sig själv.
Självschemat kan vara idealiserande eller självförminskande.
Relaterade sökord: egoideal, psykosocial utveckling, realjag, schema, självet, självbild, självdefinition, självidentitet, självförverkligande.
Ordformer: ett självschema, flera självscheman (eng: self-schemas eller self-schemata [ˌselfˈskiːmətə]).
Terminologi: Ordet 'självschema' har sitt ursprung i kognitiv psykologi. Man vill enligt grundtankarna i kognitivismen betrakta människors självbild som en struktur av begrepp, sådana som tungsint, gladlynt, kunnig, okunnig, praktiker, teoretiker, medelålders, ungdomlig, traditionsbunden, öppen för allt nytt och så vidare. På det sättet ger man en sorts förklaring till hur människors självbild är konstruerad.
Felaktiga särskrivningar: själv-schema, själv-schemat, själv-scheman.
["egoideal","realjag","självidentitet","självdefinition","självbild","självdefinition","psykosocial utveckling","självförverkligande","kognitivismen","kognitiv psykologi","självförminskande","självbild","självet","schema"]