1. Jagtillstånd som en person befinner sig i beträffande det kroppsliga som till exempel anspänning, avslappning, svettning, darrighet med mera och det psykiska som vaksamhet, dåsighet, irritation, ilska, glädje, sympati och liknande.
2. Jagstillstånd av typen självgod, självsäker, ängslig, tvärsäker, ifrågasättande, kallsinnig, ömsint, ärelysten, ödmjuk och så vidare.
3. Självtillstånd. Ovannämnda jagtillstånd (enligt betydelserna 1 och 2) är samtidigt självtillstånd i den meningen att jaget kan vara medvetet om hur de olika sidorna i personligheten kan vara delar av personens själv och tas över av jaget beroende på vilken situation som man befinner sig i, vilken livsfas, vilken roll man har i sammanhanget eller vilken grundstämning som för tillfället dominerar i ens sinne.
Mentalisering och mindfulness ger möjlighet att i viss mån reglera självtillstånden och jagtillstånden.
Dissocierade självtillstånd (eng: dissociated self-states): Icke-medveten avstängning av vissa självtillstånd från andra eller helt från medvetandet. Oförmåga till integration av sådana självtillstånd hänger samman med att de omedvetet upplevs som oförenliga och därför blockerar varandra.
Self-state representation: hur ett jagtillstånd framträder i medvetandet; hur man uppfattar att man själv är i en viss situation eller i största allmänhet eller skulle kunna vara beroende på situation och humör.
Relaterade sökord: affektreglering, ego state-terapi, jaget, jagtillstånd, multipla självtillstånd, själv, självdiskrepansteorin.
Skrivs på engelska även utan bindestreck: self state, plural: self states, som attribut till huvudord dock vanligen med bindestreck.
["Mentalisering","mindfulness","integration","affektreglering","ego state-terapi","multipla självtillstånd","jagtillstånd","självtillstånd","självdiskrepansteorin","jaget","själv"]