taste [teɪst], gustatory sense [ˈɡʌstətəri eller ɡʌˈsteɪtri sɛns], [USA-uttal: ˈgʌstəˌtɔri, ˈɡʌstəˌtouri eller ˈɡəstəˌtɔri sɛns]
Förmåga att uppfatta olika smaker.
Smaksinnet är lokaliserat till smaklökarna på tungan, ansamlingar av smakceller, som reagerar på olika kemiska ämnen.
Det finns flera typer av smaklökar som är fördelade i ett speciellt mönster på tungans yta. De olika områdena av tungan har var sin nerv som leder impulserna från smaklökarna vidare till hjärnan.
Man har länge antagit att det skulle finnas fyra grundsmaker med var sina smaklökar, känsliga för salt, surt, sött och beskt.
Numera räknar man också med en femte grundsmak känd under sitt japanska namn, 'umami' [uːˈmɑːmi], buljongsmak, och eventuellt även en sjätte som ger en förnimmelse av 'fett'.
Undersökningar på detta område försvåras av att en smakförnimmelse (eng: gustatory sensation, gustatory perception, taste perception, taste sensation) inte endast grundar sig på impulser från tungans smaklökar utan också på impulser från luktorganet i näshålan samt på känselintryck.
Stora individuella skillnader föreligger. Så har till exempel 20-25 % av befolkningen en starkt nedsatt känslighet för vissa beska smaker.
Relaterade sökord: luktsinne, sinnesförnimmelse.