Sociala medier är en beteckning på sådan teknologi som tillåter omedelbar interaktion mellan den som meddelar sig och dem som tar del av meddelandet. Det är huvudsakligen tack vare internet och smarta mobiltelefoner som det blivit möjligt att
sprida ett budskap (i form av text, tal, bild eller film) omedelbart i stor eller liten skala,
få feedback (respons) omedelbart eller fördröjt till vilken tidpunkt som helst, inleda diskussion med flera personer samtidigt involverade,
ändra i budskapet efterhand som man finner att man vill ändra fakta eller värderingar i det.
Wikipedia som socialt medium
Wikipedia är det mest kända exemplet på uppslagsverk av typen socialt medium i och med att vem som helst kan skriva text i det. Detta lexikon är också ett exempel på ett social medium på det sättet att läsarna kan reagera på innehållet i texterna till uppslagsorden och författaren omgående kan ta ställning till tips och påpekanden.
Sociala medier som social och politisk maktfaktor
Socialt nätverkande av olika slag medför stora förändringar i attityd- och opinionsbildning i nutida nätverksekonomi, vilket blivit föremål för flera statsvetenskapliga, psykologiska och socialpsykologiska studier.
Medialitteracitet
Medialitteracitet (eng: media literacy) är förmågan att söka information på internet och att använda medier för utbildning, kommunikation och samverkan.
Mer specifikt avser man förmågan att delta i demokratiskt samhälls- och arbetsliv som en aktiv, kritisk och i socialt förändringsarbete medverkande person (eng: contributing to an active, critical and participative citizenship).
Användning av sociala medier (eng: social media use, social media usage) kan vid överdrivet bruk ge upphov till psykisk ohälsa, felaktiga självdiagnoser, felaktig uppfattning om andras psykiska hälsa och till förvriden bild verkligheten.
Relaterade sökord: fotoception, kommunikation, kommunikationsmodell, nätverksekonomi, påverkan, relation, socialt nätverk.
["socialt nätverk","attityd","kommunikationsmodell","nätverksekonomi","påverkan","relation","kommunikation","fotoception"]