1. Socialtjänst. Samhällets insatser, i Sverige i den kommunala socialtjänsten, för barnomsorg, äldreomsorg, omsorger om funktionshindrade, barn och ungdomsvård, missbrukarvård, medverkan i kommunens sociala planering, viss hälso- och sjukvård med mera.
2. I Sverige beteckning även på forskning om sociala frågor.
3. Ett ämne i högskolan.
Socialhögskola (eng: school of social work, department of social work): Högskola för utbildning i socialt arbete, från 1977 som del av ett universitet (utom i Örebro)
Institutet för socialpolitisk och kommunal utbildning och forskning: Namn på socialhögskolan i Stockholm när den grundades 1921, av studenter och lärare kallad Sopis (som kortord för "Socialpolitiska institutet").
Examenstitel: socionom.
Yrkestitlar: socialarbetare, socialsekreterare, kurator, biståndshandläggare med flera beroende på typ av tjänst och arbetsuppgifter. Föråldrad yrkestitel: socialassistent.
I samband med utbildningsreformer i Sverige på 1960- och 1970-talen blev socialt arbete en högskoleutbildning, från 1977 som del av de olika universiteten (utom i Örebro). Tidigare skedde utbildningen vid socialinstitut.
Relaterade sökord: case management, evidensbaserad praktik, kurativ, mentalhygien, psykosociala stödinsatser, psykosocial behandling, samhällsarbete., socialt entreprenörskap.
["samhällsarbete","socionom","socialt entreprenörskap","case management","evidensbaserad praktik","mentalhygien","psykosociala stödinsatser","psykosocial behandling","kurativ"]