Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 11 500 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "socioemotionell":
socioemotionell
socioemotional [ˌsəʊsɪəʊ,ɪˈməʊʃənl], socio-emotional, social-emotional, emotional-social
I såväl känslomässigt som socialt avseende.
1. Socialt och emotionellt samtidigt. Att sociala förhållningssätt, attityder och beteenden är kopplade till känslor av typen trygghet eller ängslan, säkerhet eller osäkerhet, blyghet eller frimodighet, förakt eller beundran, likgiltighet eller medkänsla, svek och lojalitet och så vidare.
2. Antingen socialt eller emotionellt eller bådadera. Att det sociala och emotionella är två ofta förbisedda sidor av vår mänskliga natur bredvid kognition och motivation, speciellt i skola och utbildning med deras ensidiga inriktning på intellekt och ambition. Områdena kallas i denna betydelse på sina håll i USA soc-emo, när man syftar på dem som ett ämne eller tema i undervisningen.
Socioemotionell förmåga (eng: socioemotional competence): egenskap som yttrar sig i att kunna hantera situationer på ett känslomässigt och socialt adekvat sätt. I många fall avses god sådan färdighet.
Socioemotionella färdigheter (eng: socioemotional skills): färdigheter av typen att hålla lagom distans, att bli närmare bekant med någon genom att inleda samtal som går från det allmänna till det mer personliga, att få någon att känna sig välkommen med hjälp minspel, gester och tonfall, att vara uppmärksam på ohederligt och hederligt beteende, försök till bedrägligt förfarande och så vidare.
Socioemotionell utveckling (eng: socioemotional development); Såväl social som emotionell utveckling (eng: social & emotional development) kopplade till varandra på det sättet att känsloreaktioner och känslouttryck anpassas allt bättre i umgänget med andra, såväl jämnåriga som yngre och äldre. Ordet 'utveckling' i termen anger att det är fråga om vilken skillnad åldern gör i förändringar i socioemotionellt beteende som sker i uppväxtens olika faser, bland annat som förutsättning för socioemotionellt lärande.
Socioemotionellt lärande (eng: socioemotional learning, SEL): Den del av lärande och personlig och social utveckling som består i att man allt bättre ger akt på egna och andras känslor i sociala sammanhang, kontrollerar egna känslor och impulser, blir allt bättre på att hantera egna och att leva sig in i andras känsloreaktioner, lär sig att visa medkänsla och att vara hjälpsam mot andra, väljer allt mer adekvata sätt att vara tillsammans med andra i vardagliga relationer och kontakter, får ökad förmåga att känna igen, förstå och bemöta människor med psykiska problem med mera liknande samt lär sig förstå begrepp som integritet, lojalitet, förtroende, skuld och skam, ånger och förlåtelse.
SEL-praktiker {uttal selprakti´ker}: metoder eller vanemässiga beteenden för socioemotionellt lärande (SEL) att i skolan hjälpa barn och unga att förstå egna och andras känslor och egna och andras sätt att förhålla sig, agera och reagera i olika typer av sociala situationer, relationer och kontakter. (Om ordet 'praktiker' se artikeln om praktik.)
Relaterade sökord: emotion, emotionsreglering, emotik, Inventory of interpersonal problems, mentalisering, personlighetsstörning, relationsproblem, socioemotionell intelligens, socioemotionell selektivitetsteori, sociokognitiv.
Ordformer: skrivs på såväl svenska som engelska även med bindestreck: socio-emotionell (eng: socio-emotionell, socio-emotional).
["interpersonella","förhållningssätt","metoder","attityder","beteenden","gester>>kroppsspråk","socioemotionell intelligens","socioemotionell selektivitetsteori","impulser","ånger","förtroende","relationer","integritet","skuld","skam","blyghet","medkänsla","intellekt","ambition","distans","minspel","kognition","motivation","praktik","förakt","emotionsreglering","personlighetsstörning","sociokognitiv","emotionellt","emotion","emotik","mentalisering","Inventory of interpersonal problems","relationsproblem","Socialt"]