Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "somatisk markör":
somatisk markör
somatic marker [səʊˈmætɪk ˈmɑːkə]
Kroppslig reaktion (i muskler, inälvor och hud) som i minnet är kopplad till viss typ av situation, händelse, person, sak, uppgift eller liknande.
Positiv och negativ markering
En viss kroppsliga reaktion (kramp i maggropen, rodnad, hjärtklappning och annat liknade) markerar för oss om något är bra eller dåligt. Olika reaktioner blir till markörer som får oss att reagera på visst sätt, till exempel entusiastiskt, glatt, sorgset, undvikande, avståndstagande och så vidare.
Beroende på om markeringen är positiv eller negativ får den avgörande betydelse för vad vi väljer att göra i situationen, under händelseförloppet, i förhållande till personen, med uppgiften och så vidare.
I valet mellan olika aktiviteter och sätt att lösa uppgifter sorterar vanligen de somatiska markörerna bort - utan att vi är medvetna om det - sådana som hjärnan registrerat som negativa.
Denna registrering har de fått genom sin koppling till obehagliga somatiska reaktioner. De markerar - sätter märke på - via de associationer som bildats eller finns medfödda olika situationer, händelser, företeelser och handlingsalternativ som mer eller mindre attraktiva respektive avskräckande.
Det sker till övervägande del utan att dessa processer får karaktären av att vara medvetna.
Neurovetenskaplig förklaring
Det är den portugisisk-amerikanske neuroforskaren Antonio R. Damasio (f 1944) som har lanserat vad han och hans medarbetare kallar "hypotesen om somatiska markörer" (the somatic marker hypothesis). Den går ut på följande:
Strukturer i ventromediala prefrontala cortex (hjärnbark i mitten och på undersidan av varje pannlob) har som funktion att skapa associationer (varaktiga kopplingar) mellan vissa situationer eller händelser och viss kroppslig förändring (till exempel hämning av tarmarnas och njurarnas aktivitet, rodnad och svettning, ökad puls, förhöjt blodtryck, muskelspänning och avspänning).
Vissa associationer finns redan i hjärnans struktur, till exempel mellan plötsliga starka ljud och emotionell skräckrespons.
Dessa kopplingar reglerar hela emotionella tillstånd som skräck och ilska, fysiskt och psykiskt.
Situationer känns igen som farliga eller ofarliga, angenäma eller obehagliga. Det sker snabbt och automatiskt tack vare att de genom tidigare erfarenhet är kopplade till somatiska markörer som till exempel anspänning av muskulaturen i ansikte och nacke, en klump i halsen, kittlingar i magen, rysningar i huden.
Genom de bedömningar som blixtsnabbt sker i pannloben i anslutning till de kroppsliga reaktionerna tar beteenden form av typen kamp och flykt, förvirring eller konstruktiv handling.
Emotioner som utlösts enbart i form av kroppsliga förändringar blir till känsloupplevelser som vid uppskakande händelser kan dyka upp spontant i form av så kallade flashbacks.
Poängen med hypotesen om somatiska markörer
Somatiska markörer har stor betydelse för hur vi planerar vår vardag och våra arbetsuppgifter. I många valsituationer litar människor mer till "magkänslan" och det eller de alternativ som den markerat än till överlagd reflektion. Att göra en helt rationellt kalkyl av för- och nackdelar med olika alternative kan vara omöjligt, ta oändlig tid och beröva oss känslan av ansvar för de val vi träffar.
Relaterade sökord: betingning, biomarkör, Damasios hypotes, embodiment, emotion, evokation, förstärkning, kroppslig förankring, kroppsterapi, markör, mind-body syndrome, somatosensorisk.
["evokation","markör","Damasios hypotes","somatiska","markörer","somatosensorisk","hypotesen","kroppslig förankring","Antonio R. Damasio","emotion","ventromedial","prefrontala","cortex","emotioner","medvetna","betingning","förstärkning","embodiment","biomarkör","kroppsterapi","mind-body syndrome"]