Latin: dirumpere {uttal: dirumm´perre}; dis- 'isär' + rumpere {uttal: rumm´perre} 'bryta'; dys- "hindrad", 'nedsatt', regulare {uttal: regulla´re} 'styra', 'reglera',
Dysforiskt syndrom med debut under barndom och tonår
I DSM-5 har man tagit med en diagnos som kallas disruptive mood dysregulation disorder. I den svenska översättningen MINI-D 5 kallas den "dysforiskt syndrom med debut under barndom och tonår".
Ordagrant betyder det engelskspråkiga uttrycket ungefär: "orosskapande humördysregleringssyndrom" eller "störande humördysregleringssyndrom". Det engelska ordet disruptive har en innebörd som här åsyftar den oro, oreda, förtret och så vidare som beteendet ger upphov till.
Det är en diagnos som uppkommit genom att man sedan slutet av 1990-talet tolkat upprepat dåligt humör med raseritutbrott hos barn och tonåringar som en typ av bipolär sjukdom (eng: childhood bipolar disorder, CBD; pediatric bipolar disorder, PBD),. Det ledde då till en orimligt stor ökning av den diagnosen.
Genom att i stället hänföra problemen till diagnosen depression har man formulerat kriterier för en ny och mer specifik diagnos som är tillämplig på barn med varaktigt irriterat humör och ständiga häftiga känsloutbrott.
Diagnosen ställs om problemen pågår så gott som dagligen oavbrutet under mer än ett år, och om de börjar före tio års ålder. Den får dock inte sättas första gången före sex års ålder eller efter 18 års ålder. Problemet ska också uppträda i mer än ett sammanhang, till exempel i skolan, bland kamrater och hemmet och vara särskilt allvarliga i en av dessa miljöer.
Diagnosen används inte i ICD-11 (2018) men är nämnd som liktydig med trotssyndrom (oppositional defiant disorder with chronic irritability-anger).
Relaterade sökord: affektreglering, borderline personlighetsstörning, depression, emotionell dysreglering, mood, trotssyndrom, UP, utagerande stört beteende.
["DSM-5","bipolär sjukdom","trotssyndrom","utagerande stört beteende","emotionell dysreglering","borderline personlighetsstörning","dysforiskt","syndrom","mood","MINI-D 5","diagnosen","diagnos","humör","depression","affektreglering","UP","ICD-11"]