Definition
Systematisk förföljelse som en person eller grupp personer gör sig skyldig till gentemot en annan person eller grupp.
Den klassas i många länder, som ”olaga förföljelse”, bland annat i Sverige från 2011.
Förföljelsen är av sådan typ att den inverkar kränkande på de drabbades integritet, är ett hot mot dem personligen, närstående till dem och mot deras egendom.
Exakt definition är svår att formulera eftersom det är relationen och interaktionen mellan personerna och situationens innebörd som är avgörande för om man ska använda ordet stalkning eller inte.
Som en speciell form av stalkning räknas erotomani.
Sexuella trakasserier kan övergå i stalkning men räknas inte som sådana, så länge de inte tar formen av hotfull eller kränkande förföljelse.
Förekomst
Flertalet offer är enligt de flesta studier kvinnor i åldern kring 30, högutbildade och med bra utseende. Förföljare av kvinnor är vanligen män.
Enligt andra studier förekommer stalkning i nästan samma utsträckning mot män, som förföljs antingen av män eller kvinnor.
Stalkning är utbrett. Man beräknar att cirka en halv miljon svenskar någon gång i livet upplevt sig utsatta för stalkare. Årligen flyttar 15 000 människor från sina hem och söker skyddad identitet för att komma undan sina förföljare.
Stalkningens psykologi
Stalkare utövar sin förföljelse med handlingar som i många fall kan förefalla som positiv uppvaktning, till exempel uppvaktar med presenter eller beundrarbrev. Vanligare är att de beter sig på ett sätt som upplevs som obehagligt och hotfullt. De kan dyka upp på platser där deras offer vistas, kan stå kväll efter kväll utanför deras hus, förfölja dem i brev, med e-post, på Facebook (en form av nätstalkning, eng: cyberstalking), telefonsamtal med mera, i regel väl medvetna om att deras beteende upplevs som hot mot deras offer.
De flesta personer som uppvisar denna typ av tvångssyndrom blir förr eller senare aggressiva och våldsamma, kan misshandla, våldta eller till och med döda sina offer.
Stalkarna som personer
En mindre andel av stalkarna har haft eller har en psykisk sjukdom som paranoid schizofreni. De allra flesta har dock inte någon psykisk sjukdom utan syndrom av typen paranoid personlighetsstörning, narcissistisk personlighetsstörning eller ett tvångssyndrom som gör dem besatta av att trakassera det offer som de sett ut för sitt hat, sin vrede, svartsjuka eller hämndlystnad, När man ställer dem mot väggen och försöker tala med dem om deras handlingar är det vanligt att de tillgriper försvar i form av bagatellisering, förnekande och bortförklaringar eller helt enkelt vidgår sina handlingar som klart motiverade med tanke på de oförrätter som de själva anser sig utsatta för.
Psykiska effekter på stalkarnas offer
Många av dem som blir offer för stalkning får sjukdomssymtom och störningar av typen depression, ångest, skamkänslor, sänkt självkänsla och kan förlora hela sin sociala identitet genom att de ser sig tvungna att sluta sitt jobb, lämna sitt sociala nätverk och flytta till annan ort.
Relaterade sökord: mobbning, nätmobbning, sex- och kärleksberoende.
["interaktion","nätmobbning","relationen","interaktionen","identitet","psykisk sjukdom","förnekande","skamkänslor","självkänsla","definition","depression","nätstalkning","tvångssyndrom","syndrom","försvar","ångest","integritet","erotomani","trakasserier","paranoid schizofreni","paranoid personlighetsstörning","narcissistisk personlighetsstörning","mobbning","sex- och kärleksberoende"]