Etymologi: ordet går tillbaka närmast på antingen ett fornfranskt ord för standard (stå fast, stå hårt), som fick betydelsen 'krigsfana', eller längre tillbaka på ett germanskt ord för 'stå' eller på ett germanskt ord för 'ort' ('ståndpunkt').
1. Förenhetligande, att man bedriver en verksamhet eller tillverkar en produkt enligt vissa allmängiltiga normer.
2. Standardisering av ett test på det sättet att man använder det på en grupp personer som i fråga om alla relevanta egenskaper (kön, ålder, utbildning, erfarenhet osv) är representativ för dem som testet sedan ska användas för.
Man överför testpoäng till standardpoäng, så kallad normering, vilket gör att testresultaten kan tolkas på det sättet att man får veta om dem som genomgått testningen befinner sig över eller under genomsnittet och hur mycket i den kategori personer (eller djur) som de tillhör.
I standardiseringen ingår också att man ska fastställa hur väl testet mäter det som man utgår från att det mäter, så kallad validitet, och att detta sker på ett säkert sätt så att upprepade mätningar (rent teoretiskt) ger samma resultat för samma individ, så kallad reliabilitet.
3. Standardisering av statistiska data (till exempel i epidemiologiska undersökningar), så att andelen personer med en viss egenskap (till exempel diabetiker) i två områden görs jämförbara, till exempel med hänsyn till ålders- och könsfördelning. Utan sådan standardisering är till exempel dödlighetstalen för olika områden inte meningsfulla (det kan ju finnas betydligt fler åldringar i ett område än i ett annat).
Relaterade sökord: datatransformation, normering.
Ordformer:
Verb: standardisera, standardiserade, standardiserat (eng: standardize, standardizes, standardizing, standardized)
["normering","datatransformation","kalibrera","standardpoäng","reliabilitet","kategori","validitet"]