Även: cerebrum och ibland endast telencefalon (eng: telencephalon [telenˈsefəˌlɑn], ändhjärnan. Till stora hjärnan räknas dock vanligen även mellanhjärnan.
Hos människan och en del djurarter den övre delen, hos flertalet djurarter den främre av hjärnan, uppdelad på två hjärnhalvor.
De två hjärnhalvorna, storhjärnhemisfärerna, är skilda åt av en djup längsgående fåra. I botten av den förenas de av hjärnbalken, som består av miljontals nervtrådar som förbinder de båda halvorna.
Storhjärnans yta är försedd med talrika vindlingar som är åtskilda från varandra genom fåror. Storhjärnans grå substans är samlad i barken och utgör centrala nervsystemets högst utvecklade del, vilken möjliggör funktioner av högre intellektuell karaktär. Barken på respektive hemisfär indelas i fyra lober:
a) pannlob (frontallob) med reglering av muskelrörelser och handlingsplanering,
b) hjässlob (parietallob) med ett område för berörings- och temperaturförnimmelser,
c) tinninglob (temporallob) med centrum för hörsel,
d) nacklob (occipitallob) där signalerna från ögonen omvandlas till synintryck.
Längs det hålrum som kallas sidoventrikeln sträcker sig svanskärnan, nucleus caudatus (caudate nucleus) som tillsammans med linskärnan, nucleus lentiformis, bildar den i psykologiska texter ofta omnämnda streckade kroppen, striatum (striatum, neostriatum) som är en del av corpus striatum (corpus striatum). Linskärnans yttre del har en mörkare färg och kallas putamen (putamen), som reglerar signaler mellan hjärnbarken och kärnor i hjärnstammen. Det betyder att striatum har den viktiga funktionen att styra rörelser och göra återkommande rörelser vanemässiga och därmed mer effektiva.
På insidan av hjärnhalvorna finns det limbiska systemet (eng: the limbic system), som utgörs av amygdala (eng: amygdala), ett centrum för reglering av känslouttryck, hippocampus (eng: hippocampus) med betydelse för förmågan att minnas, gyrus cinguli (eng: cingulate gyrus), som är av betydelse för smärtupplevelse och kontroll av känsloutlösta inälvsreaktioner och styrning av muskelrörelser, septum eller septum pellucidum (eng: septum, septum pellucidum), som är ett centrum för lustupplevelser, och ytterligare några kärnor.
Relaterade sökord: hjärna, hjärnhalvor, nervsystemet.
Ordformer:
Pluralis: storhjärnor (eng: cerebra [səˈriːbrə, ˈserəbrə], telencephala.
Adjektiv: cerebral (eng: cerebral [ˈserəbrəl].
["centrala nervsystemet","limbiska systemet","amygdala","hippocampus","gyrus cinguli","septum","hjärna","hjärnhalvor","nervsystemet"]