Engelskspråkigt ord med betydelsen historieberättande, sagoberättande, berättande.
Som lånord på svenska används det som term bland annat i
1. företagsledning om vikten att berätta om (så kallad corporate storytelling)
- företagets/föreningens/verksamhetens historia och nuvarande roll och ställning i samhället
- framtida visioner på ett konkret och åskådligt sätt.
2. marknadsföring i form av buzz marketing, mun till mun-metoden (word of mouth, viva voce) på det sättet att man ser till att människor berättar för varandra hur de upplevt tjänster och varor, till exempel på facebook och twitter eller andra former bloggar och bloggliknande inlägg på nätet.
Storytelling ingår i den inriktning mot integrerade och globala modeller som är vanliga från slutet av 1900-talet och som ersätter de rent rationella och linjära modeller som lanserades på 1950- och 1960-talen och som går tillbaka på den brittiska och franska upplysningens ideal på 1600- och 1700-talen om ett perfekt rationellt samhälle.
Storytelling appellerar till människors fantasi, drömmar, visioner, känslor, lojaliteter osv på ett sätt som rena fakta i verksamhetsplaner och logisk kommunikation inte kan göra. Det globala (helhetsomfattande) består i att de inriktar sig på hela människan och därmed också på andliga, kulturella, sociala och politiska aspekter, på kontaktbehov och gemenskap. Metoden är besläktad med användning av liknelser och metaforer i den tradition av psykologi och psykoterapi som har förankring i buddhism och andra liknande filosofiska åskådningar.
Relaterade sökord: empati, global, global strategi, integrerat ledarskap, intuition, postmodernism.
["global strategi","integrerat ledarskap","postmodernism","psykoterapi","global","intuition","empati"]