Natur & Kulturs
Psykologilexikon
Här kan du hitta ordet du söker i Natur & Kulturs Psykologilexikon av Henry Egidius.
Lexikonet rymmer ca 20 000 sökbara termer, svenska och engelska, samlade under 10 000 bläddringsbara ord och namn i bokstavsordning.
Lexikonet uppdateras kontinuerligt av Henry Egidius.
Sökresultat
- Uppslagsord som matchar "stress":
stress
stress [strɛs]
1. a. Påfrestning på ett system, till exempel en organism, person eller organisation. b. Påfrestning som är sådan att den överstiger individens upplevda eller verkliga förmåga att hantera den (eng: exceeds a person's perceived ability to cope).
2. Tillstånd som uppkommer när människor blir utsatta för påfrestningar av olika slag som de får problem med att hantera och komma ur. Stress innefattar yttre händelser (så kallade stressorer) som innebär en påfrestning, och reaktioner på dessa (stressreaktioner) från personens sida.
Upplevd självförmåga respektive oförmåga
Graden av stressreaktion beror enligt den forskning som bedrivits av den amerikanske psykologen Rickard Lazarus (1922-2002) på personens tolkning, det vill säga kognitiva bedömning (eng: cognitive appraisal) av en händelse, uppgift eller situation och av spontana känslomässiga reaktioner.
Det sker både en första (ofta omedveten) bedömning (eng: primary appraisal) av händelsens innebörd (om det är en förlust, ett hot, en utmaning osv) och en andra bedömning (eng: secondary appraisal) av den egna förmågan (upplevd självförmåga) att hantera situationen. Ju mer negativ innebörd händelsen tillskrivs och ju lägre tron på den egna förmågan är, desto starkare tenderar stressreaktionen att bli.
Stresshantering
En form av stresshantering (eng: stress management) är coping. Till de faktorer som ökar copingförmågan hör möjligheten att förutsäga och kontrollera händelseförlopp, konsten att se nya situationer som utmaningar, tron på den egna förmågan och de resurser man har till hands samt det sociala stöd som omgivningen kan ge.
Så kallad intermittent stress, som innebär att individen utsätts för stress vid upprepade tillfällen men har möjlighet att ta igen sig däremellan, kan leda till bättre stresstolerans.
Kroppsliga reaktioner
Fysiologiskt tar sig stressreaktionen uttryck i en aktivering av den sympatiska delen av det autonoma nervsystemet och en ökad produktion av adrenalin. Dessa reaktioner, som styrs av hypotalamus (hjärnans stresscentrum), tjänar till att förbereda organismen för kamp eller flykt. Vid bristfällig coping ökar produktionen av ACTH (som betraktas som kroppens viktigaste stresshormon) och kortisol. Mängden kortisol i blodet eller urinen används följaktligen ofta som ett mått på graden av stress.
Kronisk stress kan bidra till utvecklingen av somatiska sjukdomar, som till exempel hjärtinfarkt, samt öka sårbarheten för infektionssjukdomar genom en nedsättning av immunförsvaret.
Psykisk stress (eng: mental stress): 1. påfrestning av psykiskt slag, 2. påfrestning som yttrar sig psykiskt.
Skadlig stress (eng: toxic stress): Stress som inverkar menligt på fysisk och psykisk hälsa.
Stressbetingad, stressorsakad (eng: stress-induced): förorsakad av stress (då stress av något slag utgör den väsentliga förklaring till exempelvis psykiska problem).
Stressrelaterad (eng: stress-related): a. med stress som tillkommande faktor men inte som ensam förklaring till exempelvis psykiska problem, b. samma som stressbetingad psykisk ohälsa i form av till exempel energilöshet, koncentrationssvårigheter, rastlöshet, irritabilitet samt svårigheter att hantera krav och prestera under tidspress.
Stressbegreppet (eng: the stress concept): Hur man uppfattar vad som ligger i ordet och fenomenet stress och beroende på olika teorier definierar det olika. Olika sätt att uppfatta orsaker till stress och dess yttringar gör att man kan tala om stressdiskursen (eng: the stress discourse).
Relaterade sökord:
allostas, Walter Cannon, diates-stressmodellen, distress, feedback, GAS, kris, livshändelse, mind-body syndrome, mindfulnessbaserad stresshantering, psykosomatik, PTSD, Hans Selye, socialt stöd, Trier social stress test, typ A-beteende.
Etymologi:
Latin: stringere {uttal: strin´gere} 'dra samman' (hårt). Av samma grundord som svenskans 'streck'. Ordet 'stringent' går tillbaka på samma latinska ord.
["coping","adrenalin","hypotalamus","ACTH","allostas","kortisol","Walter Cannon","sårbarheten","psykiska problem","mind-body syndrome","kamp eller flykt","sympatiska","diates-stressmodellen","distress","feedback","faktorer","GAS","kris","livshändelse","autonoma nervsystemet","självförmågan","stressorer","psykosomatik","somatiska","Hans Selye","Fysiologiskt","socialt stöd","kognitiva","bedömning","Trier social stress test","psykisk ohälsa","typ A-beteende","självförmåga","mindfulnessbaserad stresshantering","koncentrationssvårigheter","irritabilitet","stressdiskursen>>diskurs","PTSD"]