Förebyggande av självmord. Verksamhet som syftar till sådant förebyggande.
Nationellt program för suicidprevention i Sverige
I juni 2008 beslutade riksdagen om ett nationellt program för suicidprevention. Ambitionen är att nå WHO:s mål om att minska antalet självmord med minst en tredjedel fram till år 2020.
I självmordspreventionsutredningens slutbetänkande år 2010 föreslås att bestämmelser om händelseanalys vid självmord införs i en separat lag som utvidgas till att även gälla socialtjänsten. Resultaten från sådana analyser kan vara viktiga inslag i arbetet på att öka kompetensen hos sjukvårdpersonal.
År 2010 fick "Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa" (NASP) i uppdrag av regeringen att genomföra en pilotstudie för att utveckla metoder för suicidprevention. I en slutrapport från NASP i början av 2012 tillstyrktes förslagen om att händelseanalys ska genomföras inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten efter varje självmord.
År 2022 gav regeringen i uppdrag åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att tillsammans med berörda myndigheter medverka i det pågående arbetet med att ta fram en nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Den svenska föreningen "MIND för psykisk hälsa" tar initiativ till och genomför suicidpreventiva program, som består i möjligheter att chatta, maila, blogga, göra inlägg på ett diskussionsforum osv. Den ger också ut handböcker i självmordsprevention för terapeuter som arbetar med personer i riskzonen att ta sitt eget liv. En sådan handbok är "Att motivera till att vilja leva", som bygger på metoden "motiverande samtal, MI".
Relaterade sökord: medvetandeträning, prevention, SEYLE, suicid.