symbolic interactionism [sɪmˈbɒlɪk ˌɪntərˈækʃənɪzəm]
Teori framställd av den amerikanske socialpsykologen och filosofen George Herbert Mead (1863-1931) och en av hans medarbetare, Herbert Blumer (1900–1987). Det var denne som år 1937 gav upphov till själva termen och i en bok 1969 formulerade teorins grunder i följande tre satser:
- Människor behandlar saker och ting utifrån den innebörd och mening, som de har för dem.
- Saker och ting får sin mening genom socialt samspel.
- Den mening som saker och ting har, förändras genom de tolkningsprocesser som kommer till stånd i mötet mellan individerna, mellan dessa och det som finns och händer i deras omvärld.
Kärnan i den symboliska interaktionismen ligger i tanken att vi interagerar (samspelar) med varandra med hjälp av gester, minspel, ord och andra symboler som vi lär oss lägga en viss men inte annan mening i.
Som en konsekvens tar vi människor form som personer i ett samspel med andra, där var och en i detta samspel utformar ett sätt att tänka, känna och vara enligt innebörden i de ”symboler” (ord, gester med mera) som gäller i situationer av olika slag.
Vi införlivar vår sociala miljö med oss genom att förstå saker och ting enligt de tolkningar som gäller där.
Det är samma grundtanke som i den existentialistiska filosofi och metod för existentialanalys som den schweiziske psykiatern Ludwig Binswanger (1881-1966) framställde vid ungefär samma tid, i båda fallen med stark betoning på det som Binswanger kallade Mitwelt (relationerna till medmänniskorna).
Relaterade sökord: differentiell association, generaliserade andre, intersubjektivitet, jaget, konstruktivism, relationalitet, social konstruktion, social identitet, socialkulturellt perspektiv, socialkonstruktivism.
["George Herbert Mead","Herbert Blumer","intersubjektivitet","social identitet","socialkulturellt perspektiv","relationalitet","generationsidentitet","existentialistiska","filosofi","metod","existentialanalys","psykiatern","fenomenologi","differentiell association","jaget","konstruktivism","socialkonstruktivism","generaliserade andre","interpersonell psykologi","social konstruktion","existentialanalys","Ludwig Binswanger","Mitwelt","mening","symboler"]